E&Y: Většina světových podniků se stále soustředí jen na přežití

19.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Většina světových podniků se stále soustředí pouze na přežití. Hospodářská recese ovlivnila provozní model 88 procent mezinárodních společností. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi vedoucími představiteli 570 významných mezinárodních společností, který potvrdil silný dopad globální recese na firemní sektor.

Téměř polovina dotázaných (43 procent) přiznala, že události posledního roku a půl trvale změnily provozní model jejich firem. Dalších 45 procent potvrzuje jeho dočasnou změnu. Stejně tak recese ovlivnila proces řízení rizik, podle 56 procent vrcholových manažerů natrvalo a podle 33 procent dočasně.

"Průzkum ukazuje nejen trvalý dopad změn, ke kterým v souvislosti s globální krizí došlo, ale také dokládá, jak rychle tyto změny proběhly a jak málo lidí je dokázalo předvídat. Pro více než tři čtvrtiny dotázaných manažerů byla závažnost a rychlost krize překvapující," uvedl vedoucí partner transakčního poradenství Ernst & Young v ČR Vladislav Severa.

Mírný posun od lednových odpovědí naznačuje, že nejhorší dopad krize už by mohl být pryč. V předchozím průzkumu 82 procent dotázaných sdělilo, že jejich firma se soustředí na restrukturalizaci v důsledku hospodářského poklesu, zatímco 74 procent usilovalo o pouhé udržení současného provozu. Tato čísla se snížila na 74, respektive 65 procent. Zároveň s tím vzrostl o deset procentních bodů podíl společností, které využijí recesi k "zahájení nových tržních aktivit".

V posledním roce 86 procent firem zintenzivnilo programy snižování nákladů, 52 procent urychlilo restrukturalizační plány a 38 procent odstartovalo program podstatného snížení stavu zaměstnanců. Na otázku, jaké jsou hlavní krátkodobé cíle, respondenti nejčastěji uvedli ziskovost (73 procent), cenovou strategii (55 procent) a vztahy se zákazníky (52 procent).

Celkem čtvrtina respondentů se domnívá, že se ekonomika odrazila ode dna. Na 42 procent jich tvrdí, že globální ekonomika začíná projevovat známky života nebo že se tak stane do konce roku 2009. Na druhou stranu 21 procent očekává zlepšení nejdříve ve druhé polovině roku 2010.

V některých odvětvích vládne větší optimismus, například v telekomunikačním a energetickém sektoru. Jiné sektory ale předvídají delší recesi, a to především v oblasti správy majetku, realit a ve stavebním průmyslu. Evropští respondenti byli v průzkumu pesimističtější než dotázaní v Asii a v Severní a Jižní Americe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK