Východoevropským trhům dochází dech

23.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po oživení akciových trhů v prvním pololetí očekáváme do konce roku v tomto regionu slabší výkony oproti rozvíjejícím se trhům jako celku. Existují i výjimky, mezi něž patří například Česká republika.

Během minulých let hospodářská politika, životní úroveň a hodnota finančních aktiv v zemích východní Evropy vytrvale rostla směrem k úrovním běžným v rozvinutých zemích. Navzdory dlouhodobému růstovému potenciálu se region v nedávné době ocitl v klesající fázi hospodářského cyklu, přičemž se ukázalo, jak silný vliv na něj mají některé externí faktory. Stoupající závislost na externím financování se v době rozsáhlé krize projevila jako obzvlášť problematická. Ačkoli se zdá, že stabilita byla do určité míry obnovena, budoucnost zůstává v mnoha ohledech nejistá. Po historickém oživení akciových trhů v prvním pololetí očekáváme, že východoevropské trhy budou vykazovat do konce roku 2009 slabší výkony oproti ostatním rozvíjejícím se trhům.


Mírný růst v EU, výraznější v Asii


Masivní výprodej cenných papírů a zhoršování měnového kurzu poskytují hmatatelný důkaz, že míra zadluženosti v regionu byla od třetího čtvrtletí 2008 významným důvodem k obavám. Za absence podpory ze strany silných institucí začali investoři brát vážně možnost celkového kolapsu. Panika polevila poté, co na summitu zemí G20 bylo oznámeno navýšení stabilizačních fondů MMF na 750 miliard dolarů a okamžitá dostupnost půjček nejzranitelnějším ekonomikám. Trhy reagovaly na odvrácení katastrofického scénáře výrazným posílením. Toto oživení považujeme především za výsledek krátkodobých výhledů na zlepšení situace. Vzhledem k míře zadluženosti domácností a finančního systému celkově si myslíme, že obnova ve střední Evropě bude pomalá. Růst v Evropské unii zůstane po nějakou dobu rovněž mírný. V našem portfoliu cenných papírů (autor pracuje v privátní bance Lombard Odier) proto preferujeme výraznější růst v Asii a relativní stabilitu latinskoamerických zemí.


Ruský trh zůstává atraktivní


Odlišný případ je Rusko. Jeho problémy vyvstaly po pádu cen ropy a chybách v řízení. Díky opětnému a výraznému oživení cen ropy se snížil tlak na rubl, fiskální bilanci a riziko nějaké významnější intervence v soukromém sektoru je nyní menší. Ačkoli z nejnižší úrovně vzrostl více než na dvojnásobnou hodnotu, zůstává podle našeho názoru ruský trh mezi rozvíjejícími se zeměmi jedním z nejatraktivnějších. Po 25% korekci jsme zvýšili naši angažovanost na tomto trhu, zejména v oboru hornictví a hutnictví.


Česko a Polsko - perspektiva růstu


Nejpříznivější rizikový profil podle nás ze zemí střední a východní Evropy vykazují Polsko a Česká republika. Po Rusku je Polsko největší a nejvíce diverzifikovanou ekonomikou v regionu a má dobrou perspektivu růstu. Avšak polský bankovní sektor se zapojil do některých vysoce rizikových aktivit. Investujeme zde především do cyklických akcií a telekomunikačních firem. Česká republika je nejkonzervativnější a nejrozvinutější ekonomika regionu a její bankovní i podnikový sektor vyvázl z krize poměrně málo zasažený. Avšak vzhledem k tomu, že velký podíl českého HDP připadá na export, je hospodářství silně zasažené globálním ekonomickým poklesem. Naše investice v České republice se orientují na silné likvidní tituly, které generují dividendy, případně přinášejí opodstatněnou prémii za kvalitu. V Maďarsku nemáme žádné pozice, protože se podle nás jedná o nejméně atraktivní trh regionu. Sledujeme však některé akcie, které by mohly být ve střednědobém horizontu zajímavé.

Autor je ředitel pražského zastoupení privátní banky Lombard Odier

Autor článku

Nicolas Fitaire


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU