Kde se nakupuje nejlevněji?

27.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozdíly ve výši cen zboží a služeb jsou v Evropské unii poměrně značné. Nejhlouběji musí při běžných nákupech v absolutním vyjádření šáhnout do peněženky Dánové

Nejlevněji se naopak v absolutním vyjádření nakupuje v Bulharsku. Které zboží je v kterých zemích nejlevnější?

Pro posouzení cenové úrovně v jednotlivých členských zemích Evropské unie se obdobně jako u inflace posuzují stovky položek. S velkým náskokem je v absolutním vyjádření nejlevněji v Bulharsku. Přesto ceny v Bulharsku vlivem rostoucího cestovního ruchu patřily mezi nejrychleji rostoucí ze všech členských zemí. Nejdráž je v absolutním vyjádření v Dánsku. Výdaje domácností se v jednotlivých zemích opět liší. Západoevropané vydávají ze svého příjmu v procentním vyjádření podstatně více na rekreaci, zábavu a spoření. Výdaje na jídlo tvoří v procentním vyjádření téměř polovinu toho co např. v Rumunsku a Bulharsku.


Nejvyšší ceny v Dánsku, nejnižší v Bulharsku


Ceny spotřebního zboží a služeb byly v loňském roce nejvyšší v Dánsku (141 % průměrných cen EU), následuje Irsko (127 %) a Finsko (125 %). V Česku jsou ceny zboží a služeb sedmé nejlevnější a dosahují 72 % průměru EU. Nejlevněji je v Bulharsku (51 %), Rumunsku (62 %) a Litvě (67 %).

Jak se liší ceny u jednotlivého sortimentu?

  • Ceny potravin a nealkoholických nápojů se v loňském roce v členských zemích Evropské unie pohybovaly od 67 % v Bulharsku (z průměru EU jako celku) po 147 % v Dánsku. Právě u cen potravin jsou mezi jednotlivými členskými zeměmi EU nejmenší rozdíly. V Česku činí ceny potravin 82 % průměru.
  • Alkoholické nápoje a tabákové výrobky jsou nejlevnější v Rumunsku (61 % průměru), nejdražší v Irsku (184 % průměru). U tohoto sortimentu je cenová diferenciace způsobena především odlišným přístupem jednotlivých zemí ke zdanění a výši spotřebních daní u alkoholu a cigaret. V Česku činí ceny alkoholických nápojů a cigaret 85 % průměru.
  • Velmi malé cenové rozdíly jsou u oblečení, které je nejlevnější ve Velké Británii (83 % průměru) a nejdražší ve Finsku (123 % průměru). V Česku činí ceny oblečení 113 % průměru.
  • Velmi malé cenové rozdíly jsou i u spotřební elektroniky, což je způsobenou velkou konkurencí či bezproblémovým nákupem tohoto zboží ze zahraničí přes internet. Nejnižší ceny spotřební elektroniky tak jsou ve Velké Británii (86 % průměru) a nejvyšší jsou na Maltě (126 % průměru). V Česku činí ceny spotřební elektroniky 108 % průměru.
  • Ceny dopravních prostředků jsou opět, s výjimkou Dánska (vysoká daň), nízké. Pohybují se od 84 % průměru v Rumunsku po 174 % v Dánsku a 125 % v Irsku. V Česku činí ceny dopravních prostředků 101 % průměru.
  • Značně vysoké cenové rozdíly jsou však v cenách ubytování a pohostinství. Ceny se pohybují od 40 % průměru v Bulharsku po 151 % průměru v Dánsku. V Česku činí ubytovací a pohostinské ceny 65 % průměru.


V Lucembursku se žije nejlépe


Ceny zboží a služeb se liší, stejně jako se liší průměrná výše mezd v jednotlivých zemích EU. V západní Evropě jsou ceny zboží a služeb podstatně vyšší (viz. tabulka) než ve východní Evropě, proto je rozdíl v životní úrovni mezi západní Evropou a východní Evropou nižší než by se při porovnání průměrných mezd zdálo. Při porovnání průměrné mzdy dle její kupní síly na tom v loňském roce byly z členských zemí Evropské unie Lucemburčané, následovali Irové, Dánové a Rakušané. Kupní síla průměrné české mzdy v loňském roce byla vyšší než v Estonsku, Lotyšsku, Slovensku, Litvě, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Současně náskok Malty, Slovinska a Portugalska byl poměrně malý. Kde jsou nejvyšší čisté mzdy? Na to odpovídáme v článku Švýcarsko – nejvyšší čistá mzda na světě.

Tabulka: Cenová úroveň v členských zemích EU (údaje za rok 2008, EU27 = 100)

Země Cenová úroveň
Dánsko 141
Irsko 127
Finsko 125
Lucembursko 116
Švédsko 114
Belgie 111
Francie 111
Itálie 105
Rakousko 105
Německo 104
Nizozemí 103
EU27 100
Velká Británie 99
Španělsko 96
Řecko 94
Kypr 90
Portugalsko 87
Slovinsko 83
Malta 78
Estonsko 77
Lotyšsko 75
Česko 72
Maďarsko 70
Slovensko 70
Polsko 69
Litva 67
Rumunsko 62
Bulharsko 51

Zdroj: Eurostat, Pressemitteilung Nr. 104/2009 von 16. 7. 2009

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU