HN: Investiční skupina Penta otevře v Praze pobočku Privatbanky

24.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Investiční skupina Penta otevře v srpnu v Praze pobočku Privatbanky, která je zaměřená na privátní bankovnictví. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Prvního srpna otevřeme v Praze zastoupení naší Privatbanky, která zatím působila výhradně na Slovensku," řekl HN mluvčí Penty Martin Danko.

Privatbanku vlastní Penta od roku 2005, kdy ji pod názvem Banka Slovakia odkoupila od rakouské Meinl Bank a jejích dvou minoritních partnerů, slovenské filiálky pojišťovny Alianz a města Banská Bystrica.

Šéfem české Privatbanky se stal Radovan Jakubčík, který dosud pracoval pro největší švýcarskou bankovní skupinu UBS.

Privatbanka je s bilanční sumou 12,7 miliardy slovenských korun jedním z nejmenších finančních domů na Slovensku. Zároveň je to však jediná licencovaná banka specializovaná na privátní bankovnictví. Penta ji také podle HN používá k financování dalších projektů, jako například zajištění vydání dluhopisů pro obchodní řetězce Dr. Max a Žabka.

Skupina Penta vznikla v roce 1994. Investuje především do oblastí maloobchodu, zdravotnictví, strojírenství, letecké výroby, energetiky, telekomunikací a privátního bankovnictví. Od roku 2005 Penta investuje i v oblasti realit. Skupina působí ve více než desítce zemí Evropy, zastoupení má v Praze, Bratislavě, Varšavě, Moskvě a kyperském Limassolu.

Nejvíce investičních projektů zatím Penta realizovala v Česku, na Slovensku a v Polsku. Podniky skupiny zaměstnávají více než 25.000 lidí a jejich konsolidované příjmy za loňský rok byly podle předběžných výsledků 2,5 miliardy eur. Skupina má pět vlastníků, největší podíly drží Jaroslav Haščák a Marek Dospiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK