Když vytvořím z půdy obytný prostor získám státní podporu k hypotéce?

31.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rodinný dům, ve kterém bydlíte jednoho dne přestane splňovat vaše požadavky - zkrátka už je vám malý. Někdy pomůže přeměnit nevyužívanou půdu na další pokoje a problém je vyřešen…

Mnoho lidí v současné době přeměňuje staré půdy a nejen v rodinných domech na své nové bydlení. Stejný úmysl má i jeden ze čtenářů, který položil dotaz na bezplatném poradenství. Hodlá v rámci rekonstrukce domu z půdy udělat obytný prostor. Ale nyní již k tomuto konkrétnímu dotazu.

Dotaz čtenáře položený na poradna.finance.cz zní takto:
"Hodlám rekonstruovat rodinný dům s využitím úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru. V rámci rekonstrukce chci ze současné půdy vytvořit další obytný prostor (1+1). Dověděl jsem se, že při vytváření nové bytové jednotky, je možno získat dotaci k hypotečnímu úvěru, eventuelně si odečíst ze základu daně úroky ze stavebního spoření. Je to pravda a jak a kdo posoudí jestli jsem novou bytovou jednotku skutečně vytvořil?"

Dotazů má čtenář hodně a jak si s nimi poradil poradce ze společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.?
"Váš dotaz bych trochu rozdělil. 1) To, že vytváříte novou bytovou jednotku, posoudí stavební odbor vydáním stavebního povolení na vznik nové bytové jednotky. Tento byt musí mít samostatný vchod a musí být zapsán jako nový byt do katastru nemovitostí. 2) Nenávratný příspěvek ve formě úhrady (nyní 1%) z úroků hypotečního úvěru je nárokový příspěvek a poskytuje jej ČMZRB. Žádá se u banky, kde máte hypoteční úvěr. 3) Veškeré úroky, tedy nejen ze stavebního spoření, ale i z hypotečního úvěru si může odečíst kdokoli kdo investuje do bydlení v osobním vlastnictví."

Tak to byla skutečně vyčerpávající odpověď poradce. Takže o tom zda se buduje nová bytová jednotka rozhoduje stavební úřad a musí to být uvedeno ve stavebním povolení. A tím, je také dáno, zda vám bude přiznána podpora k hypotečnímu úvěru nebo ne. Informace o této problematice získáte v naší abecedě o hypotečních úvěrech, kde se dovíte o podmínkách a výši podpory  k hypotékám na novou výstavbu a také o možnosti odečtu zaplacených úroků z úvěrů použitých na investice do bydlení. 
 
 

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ