Co je penzijní plán a statut?

02.08.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Nevíte, k čemu jsou dobré dokumenty, které naleznete u každé smlouvy penzijního připojištění?

Penzijní plán a Statut jsou základní dokumenty, které upravují fungování penzijního fondu. Jejich obsah je stanoven v zákonu o penzijním připojištění a každou jejich změna musí schválit ministerstvo financí. A teď blíže o každém z nich:

Statut penzijního fondu:
Rozsah činnosti: víceméně úvodní odstavec, popisuje základní náplň činnosti penzijního fondu
Zaměření a cíle investiční politiky: určuje jakým způsobem může penzijní fond investovat svěřené prostředky, stanovuje maximální velikost různých druhů investice. Určuje opatření proti zneužití svěřených prostředků.
Zásady hospodaření: zajišťuje, aby se svěřenými prostředky hospodařilo s dostatečnou odbornou péčí nebo prostřednictvím licencovaných společností. Stavuje penzijnímu fondu povinnost v pravidelných intervalech přeceňovat spravovaný majetek, bezprostředně informovat ministerstvo financí pokud nebude schopen vyplácen penze svým účastníkům a další pravidla, která chrání Vaše peníze.
Způsob použití zisku: určuje jak velký díl musí penzijní fond rozdělit účastníkům, do rezervního fondu a kolik si mohou ponechat akcionáři. Depozitář: Depozitář penzijního fondu je banka, u které má PF vedeny všechny své účty. Tato banka zároveň kontroluje hospodaření fondu. Případnou změnu depozitáře schvaluje Ministerstvo financí. Depozitáře nesmí vykonávat banka, která vlastní akcie penzijního fondu. Způsob zveřejňování zpráv o hospodaření: určuje jak často penzijní fond sděluje účastníkovi jeho prostředků, způsob a frekvenci zveřejňování výsledků hospodaření

Penzijní plán: Penzijní plán popisuje jednotlivé nabízené penze a podmínky pro získání nároku ně. Stanoví přesný postup výpočtu konkrétní výše všech nabízených dávek. Dále upravuje běžné vztahy mezi účastníky a penzijním fondem:

  • pravidla a způsob placení příspěvků a postup při opožděném nebo nesprávném placení příspěvků
  • odklad nebo přerušení placení příspěvků
  • výpověď penzijního připojištění
  • přechod k nebo od jinému penzijnímu fondu
  • způsob dělení zisku mezi jednotlivé účastníky.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka