Odečet u životního pojištění

09.08.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Daně. Slovo, které nemá nikdo rád. Proto asi hodně  z nás slyší na možnost snížit si daňový základ a tím něco ušetřit i na zaplacených daních.

Všude se mluví o možnosti snížit si daňový základ. Existuje několik produktů, které tuto možnost umožňují. Jedním z nich je i životní pojištění, které musí splňovat podmínky dané zákonem. O tom kolik si může odečíst, by chtěl vědět více i náš čtenář, který položil dotaz na bezplatném poradenském centru.
 
Dotaz čtenáře, který položil na poradna.finance.cz zní:
"Chtěl bych se zeptat, jakou minimální částkou si mohu snížit daňový základ při sjednání životního pojištění, jestliže splním podmínku spořit do 60 let. Vím, že maximální hranice je 12 tis. Kč za rok. Existuje i spodní hranice?"

Na jednoduchou otázku čtenáře je tu jasná odpověď:
"Životní pojištění nemá spodní hranici na snížení daňového základu."

Na rozdíl od penzijního připojištění, kde si klient může za rok odečíst od základu daně maximálně 12000 Kč a to z částky, kterou spoří nad 500 korun měsíčně, u životního pojištění tato podmínka není. I když budete na smlouvu, která jinak splňuje všechny podmínky, měsíčně platit pojistné třeba jen 200 Kč, můžete si tuto částku odečíst. Maximální částka, kterou si můžete za rok odečíst je 12 tis. Kč.

A pokud máte více smluv o životním pojištění? Pokud splňují podmínky pro odečet pojistného ze základu daně (trvání smlouvy min. 5 let a zároveň minimálně do 60 let věku), potom si můžete pojistné ze všech těchto smluv sečíst a odečíst až do zmíněných 12 tisíc korun za rok.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ