FAKTOGRAFIE 4-Komentáře guvernéra Tůmy po jednání bankovní rady

06.08.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře ke spotřebě...

...domácností)

Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z tiskové konference po měnovém jednání bankovní rady.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek oproti očekávání těsné většiny analytiků snížila klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na rekordní minimum 1,25 procenta.

K VÝHLEDU SAZEB

"S danou prognózou je konzistentní pokles úrokových sazeb v roce 2009 a zejména ve druhé polovině roku 2010 pak určitý nárůst."

"Počítáme sice s tím, že bude docházet k uzavírání kladného úrokového diferenciálu, protože v současné době máme tržní sazby vyšší než v eurozóně. Nicméně i v době, kdy překmitneme zpátky do záporného úrokového diferenciálu, k čemuž by mohlo dojít v roce 2010, tak počítáme, že to nebude mít ve vztahu ke kursu nějaký zásadní dopad."

"Tady platí - a také to není poprvé, kdy bychom o tom tady mluvili - kde je dno pro úrokové sazby. To dno je nula. Takže manévrovací prostor tady pořád ještě máme. Přestože dochází ke změně sentimentu a je jistý optimismus. A pokud by došlo k překvapení, nemusí být nutně negativní."

"To pořád ještě neznamená, že recese nemůže být delší nebo pokles nemůže být hlubší, než se očekává. V takovém případě česká měnová politika, Česká národní banka má pořád ještě manévrovací prostor v daném okamžiku, čili 1,25 procentního bodu."

K INFLACI

"Vyznění nové prognózy... je takové, že výhled inflace je nižší pro nejbližší kvartály, které jsou relevantní pro měnově-politické rozhodování. Počítáme s tím, že inflace během tohoto roku dále poklesne a během příštího roku se bude pozvolna dostávat k cíli na úrovni 2 procent."

K EKONOMICE

"Co se týká ekonomického poklesu, ten ekonomický příběh, který stojí za prognózou, se nemění zásadním způsobem ve srovnání s minulou prognózou, ale dostáváme se do nižší trajektorie."

"Vycházíme z toho, že česká ekonomika se již smrštila především v prvním kvartále tohoto roku. Ve druhém čtvrtletí ekonomický pokles dosáhl svého dna a posléze předpokládáme velmi postupné oživování."

"Na meziročních hodnotách ale uvidíme poměrně špatná čísla, ale na těch meziměsíčních nebo mezikvartálních by ta situace již měla vypadat lépe."

KE KORUNĚ

"Co se týká kursu koruny, v prognóze počítáme, že bude v horizontu prognózy zvolna posilovat. A co se týká výhledu tržních úrokových sazeb, počítáme, že setrvají na velmi nízkých úrovních, ještě trochu poklesnou v letošním roce a k růstu se vrátí během roku 2010, především ve druhé polovině roku 2010."

K INFLAČNÍM A PROTIINFLAČNÍM TLAKŮM

"Co se týká vnějšího prostředí..., tentokrát je to celkem zřejmé..., že je to vývoj protiinflačním směrem, vlastně ve všech těch klíčových parametrech."

"U ropy, tam je naopak změna k vyšším hodnotám. Ropa je v tomto případě určitý proinflační faktor."

"Inflační tlaky vyplývají jak z vnějšího, tak z vnitřního prostředí. Domácí ekonomika, která poklesla více, než my jsme původně předpokládali, tak je v tomto směru protiinflačním tlakem."

"Na druhé straně dovezená inflace je mírně proinflační tlak, protože jak víme, došlo k poměrně výraznému oslabení koruny koncem minulého roku a začátkem tohoto roku. Pak došlo k určité korekci, ale pořád oslabení kursu ve srovnání s vysokými úrovněmi loni v létě je výrazné."

SPOTŘEBA DOMÁCNOSTÍ

"Počítáme s tím, že (spotřeba domácností) bude ve zbytku roku 2009 zpomalovat a dokonce v roce 2010 může poklesnout do záporných hodnot, o tom dnes byla debata."

"To, co je za tím přepokládaným vývojem, je pokles disponibilních důchodů domácností a nižší zaměstnanost, respektive rostoucí nezaměstnanost."

"Na druhé straně byly argumenty pro to, že dochází ke snižování míry úspor obyvatelstva a že obyvatelstvo může mít tendenci udržet spotřebu na jisté úrovni. Byla to jedna z dnes hodně diskutovaných otázek."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK