Na trase Praha - Norimberk začal jezdit autobus Českých drah

09.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - České dráhy vstoupily na trh dálkové autobusové dopravy. Na trase Praha - Norimberk jezdí ode dneška autobus, který České dráhy vypravují spolu s partnerskou firmou Deutsche Bahn. Podle sdělení šéfa marketingu ČD Aleše Ondrůje se zatím prodalo přes 3000 jízdenek.

První drážní autobus vyrazil z Prahy ráno v 7:30, vždy s odstupem dvou hodin jej bude postupně následovat dalších pět spojů. Stejná frekvence bude platit každý den. Autobusy nebudou na trase zastavovat a do Norimberku dorazí za tři hodiny a 45 minut. Na trase nyní jezdí denně dva páry rychlíků, kterým cesta trvá pět hodin.

V autobusech Deutsche Bahn značky Setra je první a druhá třída, cena jízdenky je 48 eur, se slevou 26 eur. Cena u konkurenční Student Agency je 35 eur a 23 eur. Rozdíl v korunách je větší, neboť obě firmy používají odlišné kurzy. Student Agency jezdí jednou denně v nočních hodinách. Základní cena rychlíku je 43 eur, po započtení různých slev 32 eur.

"Autobus láká i přestupující cestující, což vlak vzhledem k dlouhé době jízdy nedokázal nabídnout," uvedl Ondrůj. Autobus je začleněn do sítě drah a řada prodaných jízdenek je podle Ondrůje na delší relace než pouze Praha - Norimberk. Prodala se například jízdenka z Bohumína do Augsburku.

Rozvoj autobusové dopravy doplňující síť vlaků vyhlásily dráhy za "jeden ze strategických směrů dalšího rozvoje svých podnikatelských aktivit". Linka do Norimberku má být první vlaštovkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK