Prodej novin v červnu stoupl na 1,35 milionu výtisků

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Průměrný prodaný náklad všech tuzemských deníků v červnu mírně vzrostl na 1,351 milionu výtisků denně. Uvedla to Unie vydavatelů s odvoláním na údaje Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR. Proti předchozímu měsíci, kdy se denně prodalo průměrně 1,344 milionu výtisků, je to o půl procenta více. Meziročně bez započtení Šípu, který se letos přeměnil na týdeník, prodaný náklad klesl o 8,5 procenta.

Meziměsíční nárůst ovlivnily především vyšší prodeje deníků Aha!, Lidových novin a Blesku. Zhruba stejný jako v květnu zůstal prodej Hospodářských novin a Práva. U Mladé fronty Dnes a Deníků se meziměsíční pokles v červnu pohyboval okolo jednoho procenta.

Meziroční srovnání ovlivnila letošní přeměna Šípu z deníku na týdeník. "Porovnáme-li prodej deníků bez Šípu v červnu 2009 se stejným měsícem roku 2008, činí pokles průměrného denního prodaného nákladu - 8,5 procenta," uvedla unie v tiskové zprávě. Podle ní to odpovídá poměru prodaného nákladu za první pololetí letos a loni a zároveň to znamená, že se rozdíl v prodeji proti předchozímu roku v letošním prvním pololetí více nezvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK