Inflace klesla na 0,3 pct, je nejnižší od září 2003

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 0,3 procenta z červnových 1,2 procenta. Inflace tak byla nejnižší od září 2003. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti červnu klesla hladina spotřebitelských cen o 0,4 procenta. Tento vývoj ovlivnilo podobně jako minulý měsíc hlavně další snížení cen potravin a také zlevnění plynu.

Potraviny zlevňovaly i v meziročním srovnání, ceny plynu vzkázaly nulové zvýšení. Růst cen podle ČSÚ zpomalil i v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde se zmírnila výše meziročního nárůstu cen tabákových výrobků na 12,6 procenta z téměř 15 procent v červnu.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se dále prohloubil pokles cen řady potravin. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly nižší o 14,3 procenta, olejů a tuků o 6,6 procenta, mléka, sýrů a vajec v průměru o 9,1, ovoce o 16,4, zeleniny včetně brambor o 11,6 procenta. Klesly také ceny dovolených, meziměsíčně se ale zvýšily.

Nižší než loni byly meziročně i nadále ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot klesly o 14 procent. Pokles cen pokračoval také u oděvů, obuvi, pracích prostředků a automobilů. Ceny aut byly o 9,3 procenta meziročně nižší. Nižší ceny statistikové uvádějí také u audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat. Ceny mobilních telefonů klesly o 15,4 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 5,6 procenta vlivem slev mobilních operátorů.

Naopak největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,4, vodného o 9,2 procenta a stočného o devět procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 19,5 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27,9 procenta a v bytech s tržním nájemným o 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK