Japonské akcie zahájily týden růstem

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a hlavní index burzy v Tokiu vystoupil na nové maximum za posledních deset měsíců. Trh těží z páteční zprávy o situaci na trhu práce v USA, kde v červenci zaniklo méně pracovních příležitostí, než se čekalo. Na devizových trzích si předchozí zisk držel dolar, který zpevnil také po zprávě o vývoji americké nezaměstnanosti.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 112,17 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,08 procenta na 10.524,26 bodu. Znamená to jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 3. října 2008. Širší index Topix přidal 1,3 procenta na 969,24 bodu.

Značný zájem byl o akcie společnosti Mitsubishi Rayon, jejichž hodnota se zvýšila zhruba o 20 procent. Akcie reagovaly na zprávu ekonomického listu Nikkei, který napsal, že o firmu projevila zájem největší japonská chemička Mitsubishi Chemical. Ta je prý ochotna Mitsubishi Rayon ocenit až na 200 miliard jenů (asi 37,9 miliardy Kč). Akcie Mitsubishi Chemical přidaly asi pět procent.

Američtí zaměstnavatelé v červenci zrušili zhruba 247.000 pracovních příležitostí, zatímco ekonomové v průměru počítali s úbytkem asi 320.000 míst. Míra nezaměstnanosti překvapivě klesla z červnových 9,5 na 9,4 procenta, předpovědi však počítaly s růstem nezaměstnanosti na 9,6 procenta.

"Zdá se, že na trhu je teď trendem postupné zpevňování. Investoři pevně doufají, že ekonomika je na cestě k oživení," řekl k situaci na trhu analytik společnosti Toyota Asset Management Naoki Koga. "Tempo zpevňování je ale příliš rychlé a je vidět, že víc investorů se přiklání k vyčkávací pozici," dodal.

V červenci tak v USA ubylo nejméně pracovních míst od loňského srpna. Zpráva je podle ekonomů dalším jasným důkazem, že ekonomika Spojených států vystupuje z recese. Pokles nezaměstnanosti navíc Američané nepoznali už od loňského dubna. Od té doby se míra nezaměstnanosti buď zvyšovala, či stagnovala.

Vzhůru se vydaly také akcie společnosti Komatsu a dalších strojírenských firem. Na tyto akcie příznivě zapůsobila statistika, která ukázala, že v červnu se v Japonsku poprvé za čtyři měsíce zvýšil objem zakázek na strojní zařízení. Průmyslové podniky ale předpovídají, že ve třetím kalendářním čtvrtletí zakázky opět klesnou. Bylo by to šesté čtvrtletí v řadě, kdy zakázky klesají.

Na devizových trzích si dolar udržel většinu zisků, které nabral v pátek v reakci na zprávu o statistice z amerického trhu práce. Investory ale zajímá, zda je americká měna schopna si zisky zdržet i dlouhodobě. Vůči japonskému jenu dolar klesal, na vině je ale z části snaha japonských exportérů, kteří se dolarů zbavovali.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,3 procenta na 78,747 bodu. Smazal tak jen část více než procentního zisku z pátku.

Euro proti dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,4205 USD, zatímco v pátek o více než jedno procento oslabilo. Jednotná evropská měna tak zůstává pod svou nejlepší letošní hodnotou 1,4448 USD, na které byla minulý týden. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 97,21 JPY, v pátek však vystoupil až na 97,79 JPY, což byla jeho nejvyšší hodnota za zhruba osm týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK