Studie: Vyvolané daňové náklady podniků jsou zhruba 40 mld. Kč

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Zhruba 40 miliard korun představovala v roce 2007 administrativní zátěž, která vyplynula podnikatelům z existence daňového systému v ČR. Tyto takzvané vyvolané náklady musel soukromý sektor na rozdíl od přímých plateb vynaložit, aby mohl splnit zákonem uložené povinnosti jako například vedení různých evidencí. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ministerstvo financí za rok 2007 vypracovali experti z pražské Vysoké školy ekonomické.

Analýza se týkala daně z příjmů právnických osob, DPH, daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, pojistného na veřejné zdravotní pojištění a pojistného na sociální zabezpečení, daně z příjmů fyzických osob z podnikání, silniční daně a daně z nemovitostí.

Podle autorů studie jsou výsledky vyvolaných nákladů u daní s vyšším výnosem jako pojistné, DPH, zdanění mezd a daň z příjmů právnických osob poměrně příznivé a nepřekračují očekávané hodnoty.

Poměrně vysoké jsou ale hodnoty vyvolaných nákladů u daně z příjmů fyzických osob z podnikání; představují 34,4 procenta z této daně. Experti z VŠE proto navrhují zjednodušení administrativních procedur zejména u této daně. "U daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob je také možno uvažovat o snížení, i když částečná harmonizace DPH, mezinárodní zvyklosti u daně z příjmů právnických osob a také obavy o významný fiskální výnos těchto daní pravděpodobně neumožní dosáhnout příliš výrazných poklesů vyvolaných nákladů zjednodušením administrativních procedur a informačních povinností," konstatuje analýza.

Vzhledem k možnostem zvýšení sazby u daně z nemovitostí vlivem posílení daňové pravomoci obcí lze pak podle autorů očekávat snížení podílu vyvolaných nákladů u této daně.

MF považuje snižování administrativní zátěže v oblasti daňového systému za svoji prioritu. "Kromě zjednodušení zákonů a administrativních požadavků navrhuje také vytvoření jednoho inkasního místa, které by mělo nejvýznamnější měrou přispět ke snížení nákladů vyvolaných daňovým systémem. Pro posouzení skutečných dopadů jednotlivých opatření na vyvolané náklady bude vhodné tuto studii provádět opakovaně," uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK