O výstavbu elektrárny v Kosovu ztratil zájem EnBW; ČEZ zůstává

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Priština 10. srpna (ČTK) - O výstavbu elektrárny v Kosovu ztratil zájem německý EnBW s americkou WGI, uvedly podniky v dnešní zprávě. Vláda Kosova ještě jejich rozhodnutí neobdržela, ale nový tendr vyhlašovat nebude. Skupině uchazečů, v níž je také česká společnost ČEZ, tak zbyl v soutěži jeden zahraniční rival.

Elektrárna o 2000 megawattech bude uhelná. EnBW je přitom druhý uchazeč, který ze soutěže odstoupil. Minulý měsíc stáhl nabídku také německý koncern RWE.

Rivalem české firmy ČEZ je skupina, v níž jsou zastoupeny italský Enel a řecká společnost Sencap z koncernu Public Power. ČEZ se o výstavbu elektrárny uchází spolu s americkou AES.

Vláda Kosova před měsícem určila výstavbě elektrárny nové podmínky a investoři mají dokončit práce ve dvou fázích. Původní výběrové řízení z roku 2006 přitom počítalo s etapou jedinou.

"Kosovská strana neřídí proces náležitě," reagovala Americká obchodní komora v Kosovu. "Není to dobrý signál nejen pro projekt, ale i pro místní zahraniční investice jako celek," dodala.

Vládu kritizují i místní média za to, že se projekt protahuje. Kosovo přitom potřebuje nejen zvýšit výrobu elektřiny a její ekologické parametry, ale také investice ze zahraničí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK