Koruna zpevnila vůči euru na 25,68 Kč/EUR, k dolaru stagnovala

10.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Česká měna dnes výrazněji posílila vůči euru, k dolaru stagnovala na úrovni pátečního závěru. Kolem 17:00 koruna proti pátečnímu závěru zpevnila o 14 haléřů na 25,68 Kč/EUR, k dolaru stála na 18,14 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka za posílením není vliv nových zpráv. Česká měna dnes podle něj nešla stejným směrem jako region, kde polský zlotý a maďarský forint lehce ztrácely, mohla však ještě dohánět jejich výraznější páteční zisky.

Čísla z domácí ekonomiky podle Vlka dopadla pro korunu mírně negativně, když inflace za červenec byla nižší než očekávání trhu. Vliv na trh byl však minimální, dodal. Meziroční inflace v červenci zpomalila na 0,3 procenta z červnových 1,2 procenta. Míra nezaměstnanosti v Česku letos v červenci stoupla na 8,4 procenta z červnových osmi procent.

Vladimír Pikora z Next Finance uvedl, že za posílením koruny stojí polský zlotý, a nikoli statistiky. Řada investorů se totiž v posledních týdnech domnívala, že by měl zlotý posílit. Polsko jako jediná ekonomika regionu ještě nepropadlo do recese, doplnil.

Dolar v 17:00 posílil na 1,4164 USD/EUR. Podle Vlka se pozornost bude stále více stáčet k jednání americké centrální banky (Fed), jehož výsledek bude znám ve středu. Vedle hodnocení současné situace by mohly přijít další informace ke strategii ústupu ze současného velmi expanzivního nastavení měnové politiky. Pro dolar je tu šance, že se očekávaný termín zvyšování sazeb posune o něco blíže, odhadl Vlk.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK