Chmelaři odhadují dobrý výnos, chtějí sklidit 6550 tun chmele

11.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stekník (Lounsko) 11. srpna (ČTK) - Chmelaři letos očekávají dobrou sklizeň, chmele by se podle prvních odhadů mělo v celé České republice sklidit celkově zhruba 6550 tun. Průměrný výnos z hektaru by se měl pohybovat kolem jako loni 1,2 až 1,25 tuny. Chmel se letos bude sklízet z plochy o 30 až 80 hektarů menší než loni, kdy chmelaři sklidili celkových 6752 tun. Novinářům to dnes řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler.

Počasí letos chmelařům poměrně přálo, bylo dost vláhy i slunce. "Nebyla ale velká vedra jako v loňském roce, kdy se zastaví růst hlávek i obsah hořkých látek," řekl Pázler. Obsah hořkých látek ve chmelu podle odhadů chmelařů vyšší než loni. Loňská dobrá úroda po svou předchozích slabších letech způsobila, že obchodníci s chmelem mají dosud v některých zemích stále zásoby. Spolu s letošní dobrou úrodou by to mohlo ovlivnit letošní cenu chmele. Ta by podle odhadů mohla mírně klesnout. Loni v průměru chmelaři prodávali chmel za 190.000 korun za tunu.

Letos se chmel pěstuje v na 5305 hektarech, což je o 30 hektarů méně než loni. Při bouřkách na konci července spadlo podle Pázlera zhruba 104 hektarů chmelnic. Z nich se bude chmel sklízet jen obtížně. "Tam, kde se nedá chmel kvalitně očesat, bude škoda na úrodě zhruba 200.000 korun na hektar a konstrukce na jeden hektar stojí v průměru 500.000 korun," uvedl Pázler.

V žatecké a úštěcké oblasti v Ústeckém kraji spadlo na konci července zhruba 80 hektarů chmelnic, v tršické oblasti na Moravě pak zhruba dalších 20 hektarů. Na Žatecku poničily úrodu i kroupy na konci května. Podle Pázlera by by se měly chmelnice z pojistek zemědělců do příštího roku obnovit. "U těch, kdo nemají chmelnice pojištěné to bude náročná operace, ale věřím, že kdo chce dělat chmel, peníze na to najde," řekl.

První hlávky chmele mají putovat z polí do česaček už v příštím týdnu, hlavní začátek sklizně se očekává zhruba za 14 dní. Přibližně stejnou dobu pak česačky poběží. Výměrou chmelnic je Česko na čtvrtém místě za Německem, USA a Čínou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK