Nová kilometrová silnice na Šumavě zvýší bezpečnost a dostupnost

11.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Železná Ruda (Klatovsko) 11. srpna (ČTK) - Větší bezpečnost a dostupnost jedné z nejoblíbenějších rekreačních oblastí Šumavy zajistí dnes zprovozněný nový úsek silnice druhé třídy a navazující železniční viadukt mezi Železnou Rudou a Špičákem na Klatovsku. Stavbu za 100 milionů realizoval Plzeňský kraj. Získal na ni 90 milionů korun z Regionálního operačního programu EU, zbytek platil ze svého rozpočtu, řekl hejtmančin náměstek Jaroslav Bauer (ČSSD).

Hlavním smyslem celé stavby bylo nahradit dosavadní úzký a nízký železniční most, pod kterým nemohla projíždět do oblíbených rekreačních oblastí ani část autobusů s rekreanty. Bezmála kilometrová přeložka silnice propojuje krajskou komunikaci druhé třídy se silnicí první třídy. Nová silnice je zároveň lépe prostorově orientovaná a přehlednější, doplnil Bauer.

"Stavba vyřešila letitý problém Železné Rudy. Pod starým železničním podjezdem neprojely některé autobusy, popeláři ani hasiči, řešilo se to problematickým objížděním po soukromých pozemcích," uvedl místostarosta horského městečka Milan Kříž. Objíždění kritického místa ale údajně vedlo k tomu, že na soukromých pozemcích chtěli lidé za průjezd vybírat mýtné.

Nová silnice umožní snadný průjezd i větším vozidlům z Železné Rudy na Špičák, Hojsovu Stráž a Nýrsko. Stará silnice zůstane v užívání jako přístupová komunikace do obytné zóny a jako komunikace pro pěší turisty. "Zlepší se tak i bezpečnost a pěší dostupnost mezi Železnou Rudou a Špičákem," dodal místostarosta.

Plzeňský a Jihočeský kraj dostanou v letech 2008 až 2013 z ROP téměř 17 miliard korun, 5,4 miliardy půjde na silnice. Už v první výzvě získal kraj od unie 350 milionů Kč na stavbu tří silnic. Kromě železnorudské jsou to například silnice Oselce - Chanovice na Klatovsku a v Poběžovicích na Domažlicku. Další silniční projekty kraj do ROP připravuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK