Klaus podepsal zákon o zvýšení výdajových paušálů živnostníkům

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Živnostníci budou moci v budoucnu uplatňovat vyšší výdajové paušály. Příslušnou novelu zákona dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. Výdajové paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně. ČTK o podpisu informoval mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Zvýšení daňových výdajových paušálů je součástí vládní novely zákona o povinném značení lihu. Do novely ho během projednávání ve sněmovně navrhl vložit poslanec ODS Michal Doktor.

Novela se původně dotýkala především novinek v povinném značení lihu. Mění například definici spotřebitelského balení lihovin. Nově se třeba bude spotřebitelským balením rozumět nejvýše šestilitrová nádoba s alkoholickým nápojem určená k prodeji konečnému spotřebiteli. Novela také upravuje způsob zacházení s páskami, kterými se alkohol označuje, i tresty za porušení zákona.

Ministr financí Eduard Janota již dříve s návrhem na zvýšení paušálů nesouhlasil. Podle něj připraví státní pokladnu o víc než dvě miliardy korun ročně.

Podnikatelé budou moci nové limity využít zpětně již za letošní rok. U řemeslníků nebo zemědělců se zvyšují na 80 procent z nynějších 60 procent, u ostatních živností na 60 procent. U příjmů z nájemného zůstanou na 30 procentech.

Podnikatelé schválení návrhu již dříve přivítali. Někteří živnostníci tak budou podle Hospodářské komory platit nižší daně. Takzvané výdajové paušály využívá asi pětina živnostníků. Nemusejí vést mnohdy složité účetnictví, nýbrž evidují jen své příjmy a pohledávky. Místo výdajů si pak od nich odečítají výdajové paušály, tedy určité procento, které se odvíjí od typu živnosti.

Prezident dnes podepsal také novelu zákona o oběhu osiva a sadby, která se dotýká zejména odrůd významných z hlediska zachování genetických zdrojů rostlin. Novela řeší problematiku krajových odrůd nebo takových, které se přirozeně přizpůsobily místním podmínkám. Týká se to hlavně těch odrůd, které jsou významné z hlediska zachování a využívání genetických zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK