Uvažujete o soukromé škole?

21.08.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Možná je volba školy pro vaše dítě ještě před vámi a vy se můžete rozhodovat nejen podle oboru, ale také podle toho, zda to bude škola státní a nebo soukromá.

Téma týdne: Škola začíná

Když pomineme případ, že vám nezbude jiná možnost, co bude tím hlavním důvodem, proč zaplatit něco navíc ve formě školného? Asi fakt, že soukromé školy by měly nabízet nějakou přidanou hodnotu. Děje se tak? 


Soukromé školy tu jsou takřka od začátku


Český školský systém umožňuje souběžnou existenci státních i soukromých škol a to na všech stupních vzdělání. Existují základní, střední i vysoké soukromé školy. Soukromé školy fungují již řadu let a je třeba dodat, že celkem úspěšně. První soukromé základní školy vznikaly již začátkem devadesátých letech a mají tak za sebou mnoho let zkušeností s výukou.


Proč zvolit soukromou školu?


Nabízí se tedy nejdůležitější otázka. Co nám dá soukromá škola, ať už základní, střední nebo vysoká, navíc, že jsme ochotni za to zaplatit? Školné nám může kompenzovat celá řada prvků, jimiž se státní škola pochlubit nemůže. Rámcově se mimo jiné dají shrnout do následujících bodů:


  •  nižší počet žáků ve třídě, obvykle 10 - 15;
  •  rodinné prostředí školy, vstřícnější přístup učitelů k žákům;
  •  rozšířená výuka jazyků od 1.třídy a jiných předmětů;
  •  školy v přírodě, sportovní kurzy, lyžařské výcviky, zájezdy k moři apod.;
  •  školní doprava, někdy i družina pro všechny žáky;
  •  alternativní metody výuky.


Kolik to stojí?


Samozřejmě, že nic není zadarmo. Zadarmo není ani státní školství, nýbrž výdaje státu na jednoho žáka/studenta se v roce 2008 pohybovaly od 30.000 Kč do necelých 60.000 Kč v závislosti na tom, zda šlo o základní, střední a nebo vysokou školu a také v závislosti na konkrétním typu školy.

Zjednodušeně se dá pro představu říci, že školné u vysokých škol začíná někde mezi 30.000 – 40.000 Kč za akademický rok. Školné pro středoškoláka se pohybuje v rozmezí od 10.000 do 20.000 Kč. Je obvyklé, že prospěch či jiné vynikající výsledky jsou bonifikovány snížením školného. Základní škola vyjde něco pod 10.000 za rok. K tomu jsou někdy obvyklé i další poplatky jako např. zápisné apod. ve výši několika málo tisíců korun.


Předností je celá řada


Největší předností soukromých škol je vztah škola – rodina, učitel – žák. Způsob práce s jednotlivcem, posuzování jeho schopností i nabývání znalostí a dovednosti, ve smyslu upokojování potřeb „zákazníka“ je tím hlavním rozdílem. Z tohoto přístupu vyplývá rodinné prostředí soukromé školy, kdy např. studenti oslovují vyučující křestními jmény, informace o činnosti školy dostávají přímo do svých E-mailových schránek a někde mohou i rodiče osobně navštěvovat hodiny.

Každá soukromá škola je originálem a nyní při tvorbě školního vzdělávacího programu se to projevuje ještě více. To je také důvod, proč se někteří rodiče rozhodnou právě pro soukromou školu. Nabízí se např. rozšířená výuka jazyků a jejich množství, využití nových technologií a ICT ve vysoké kvalitě SW. Každá soukromá škola má rozšířenou nabídku doplňkových aktivit. V současné době jsou to zejména mezinárodní stáže a studijní pobyty. Již standardem jsou školy v přírodě, lyžařské výcviky, pobytové zájezdy k moři, zabezpečení dopravy do školy školním autobusem a podobně.


A co pověst?


Od počátku vzniku soukromých škol je názorem veřejnosti, že si na těchto školách rodiče pouze zaplatí maturitu. Lze říci, že první zlatokopové vymizeli ze soukromých škol na samotném počátku. Nyní s odstupem času, když se zeptáte již cca 600 tis. maturantů soukromých škol od roku 1994, tak vám potvrdí opak.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU