Začal prodej letošního burčáku, odborníci pochybují o jeho původu

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. srpna (ČTK) - Ve vinotékách a u stánků podél jihomoravských silnic začal v minulých dnech prodej letošního burčáku. Podle odborníků jde ale mnohdy o falešný burčák ze zahraničních hroznů. Jako burčák lze totiž prodávat nápoj vyrobený pouze z hroznů tuzemských. Těch prý ale zatím až na výjimky moc neuzrálo.

Podle vinařů je pravděpodobné, že hrozny na výrobu prodávaného burčáku pocházejí z Maďarska, a měl by se proto prodávat pod označením částečně zkvašený hroznový mošt. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už prodej burčáků kontroluje, výsledy prvních odběrů ale ještě nemá, řekla ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Burčák nabízí od minulého týdne například vinotéka Lenky Beranové ze Znojma. "Je to opravdu pravý burčák z hroznů, které pocházejí z Velkých Pavlovic. Jde o odrůdu Irsai Oliver, která dozrává jako první," řekla dnes ČTK Beranová. Cena burčáku je podle ní stejná jako v minulém roce, tedy 70 korun za litr.

Burčáky nabízejí také stánky lemující silnice na Hodonínsku. Podle odborníků, které ČTK oslovila, je pravděpodobné, že v mnoha případech pocházejí ze zahraničních hroznů. "Ve velmi omezeném množství může mít některý vinař burčák z irsaie, podle mne ale zatím jde o dovoz hroznů z Maďarska," řekl ČTK tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Stejného názoru je i vinař Tomáš Krist z Milotic na Hodonínsku. "Moravský burčák bude nejdřív příští týden nebo ještě později. Hrozny mají ještě příliš malou cukernatost, a to i v případě odrůdy Irsai Oliver. My jsme si taky dovezli hrozny z Maďarska, ale v tomto případě nelze mošt prodávat jako burčák," řekl ČTK Krist.

SZPI se při kontrolách zaměřuje kromě původu hroznů také na to, zda prodejci burčák nezákonné neředí vodou. Za takové jednání jim ve správním řízení hrozí pokuty v řádech statisíců korun podle množství přidané vody.

Loni nevyhovělo laboratorním analýzám sedm ze 49 odebraných vzorků, obsah vody se pohyboval v rozmezí od 15 do 47 procent. O rok dříve nevyhovělo testům 14 ze 62 kontrolovaných burčáků, tedy každý čtvrtý.

Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, je od 1. srpna do 30. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK