Malí akcionáři AMO protestovali proti zástavě akcií za úvěry

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. srpna (ČTK) - Menšinoví akcionáři ArcelorMittal Ostrava (AMO) dnes ráno v Ostravě protestovali před zahájením mimořádné valné hromady, která chce rozhodnout o zástavě vlastních akcií za úvěry. Firma tento krok odmítla předem komentovat. Drobní akcionáři její záměr odmítají s tím, že jde pouze o fiktivní zástavu podobnou vystavení nekrytého šeku, řekl ČTK akcionář a iniciátor veřejného protestu Jiří Psota.

Z programu mimořádné valné hromady vyplývá, že hutní gigant chce zastavit až čtvrtinu vlastních kmenových akcií (v maximálním rozsahu 2,943 milionu kusů) na dobu pěti let. Jde o akcie, které v ostravské huti drží její většinový vlastník - mateřská firma ArcelorMittal patřící Indovi Lakšmí Mittalovi, dodal Psota.

Mateřská společnost podle něho zastaví vlastní akcie v AMO pro případ, že by nesplatila peníze, které si od své ostravské dcery půjčila. "Nastane-li však důvod k uplatnění zástavního práva, zastavené akcie logicky ztratí svou hodnotu. Na volném trhu nebude tento čtvrtinový podíl prodejný. Žádná finanční skupina si nekoupí menšinový podíl ve společnosti, z níž majoritní vlastník odčerpává peníze a nesplácí je," řekl ČTK Psota.

Drobní akcionáři, kteří drží v AMO 3,5 procenta akcií, proto nesouhlasí s tím, aby ArcelorMittal jako většinový vlastník donutil ostravskou dceru akceptovat fiktivní záruku za úvěry, které ostravská huť poskytla právě firmám ze skupiny své matky. Formou nízkoúročených půjček jim poskytla 24,5 miliardy korun a při těchto transakcích přišla AMO kvůli kurzovým ztrátám o bezmála 750 milionů korun, dodal Psota.

Drobní akcionáři před místem valné hromady ráno protestovali s transparenty s nápisy - nenecháme se oškubat. Do amplionu provolávali hesla - vraťte peníze do Ostravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK