Veleba: Zemědělcům letos výrazně klesnou zisky na dvě miliardy

23.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Čeští zemědělci letos vydělají i po započtení dotací kolem dvou miliard korun, odhaduje Agrární komora (AK). Loni podle ČSÚ dosáhli zisku 9,7 miliardy Kč. V příštím roce by se pak české zemědělství poprvé od vstupu země do EU mohlo propadnout do čtyřmiliardové ztráty, a to v případě, že nedostane žádné dotace od státu. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl prezident AK ČR Jan Veleba.

"My odhadujeme, že pokud ty současné parametry nastavení cen zůstanou, ještě za pomoci dotací, tedy 6,9 miliardy Kč doplatkových přímých plateb, bychom mohli být v černých číslech něco přes dvě miliardy Kč. Což je strašně málo a což nezabezpečuje prostou reprodukci resortu," uvedl Veleba.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta uvedl, že v letošním roce nebude resort dotace zemědělcům omezovat. "Je dost možné, že příští rok bude prvním rokem, kdy v plné výši ty platby nebudou vyplaceny, protože rozpočet na to nebude mít," dodal. Ministerstvo odhaduje, že pokud by zemědělci nedostali žádné přímé platby, tak jejich ztráta v příštím roce přesáhne tři miliardy korun.

Zemědělci se letos potýkají s poklesem výkupních cen. Zatímco farmářské ceny byly v prvním pololetí o 29 procent nižší, ceny v obchodech klesly jen o čtyři procenta. Nejhorší je podle Veleby situace u mléka a u obilí. Výkupní cena litru mléka je pod šesti korunami na litr a náklady se pohybují mezi 7,90 a 8,20 Kč. Výkupní cena potravinářské pšenice je pod 3000 Kč, pohybuje se kolem 2700 Kč za tunu, což je úroveň před rokem 1989.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK