Co s penězi, které zničila voda?

22.08.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Velká voda brala a ničila vše co jí přišlo do cesty. Nevyhnula se ani těžce naspořeným penězům schovaným pod polštářem či matrací. Co tedy provést s rozmočenými a špinavými bankovkami?

Velká voda brala a ničila vše co jí přišlo do cesty. Nevyhnula se ani těžce naspořeným penězům schovaným pod polštářem či matrací. Co tedy provést s rozmočenými a špinavými bankovkami?


Jestliže Vám povodeň zničila peníze, nezoufejte! Nic není ztraceno! Již minulý týden oznámila Česká národní banka, že všechny pobočky centrální banky i ostatní banky jsou připraveny vyměňovat občanům povodní poškozené bankovky.

Jak tedy naložit s poškozenými penězi? Takto znehodnocené peníze je nutné především co nejdříve rozložit a usušit. Zvlhlé nebo mokré bankovky neuchovávejte v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k jejich tlení. Se suchými bankovkami pak jděte do kterékoliv pobočky České národní banky či jiné komerční banky.

Výměna poškozených peněz v bance probíhá za podmínek stanovených vyhláškou ČNB č. 37/1994 Sb. Z vyhlášky jasně vyplývá, že banka Vám vymění pouze takové bankovky a mince,u kterých není pochyb o jejich pravosti a nominální hodnotě.  I když máte v ruce pouze část bankovky, máte národ na její náhradu. A to podle toho jakou velikost má zbytek bankovky.

Banka má však právo odmítnout výměnu. A to v případě, že jsou ochranné prvky jako obrazec či reliéf nečitelný, děravý nebo jinak poškozený. Tyto bankovky Vám banka bez náhrady odebere a pošle je ke zničení do České národní banky. V tomto případě Vám však banka musí vystavit potvrzení o odebrání peněz!

A jaká je výše náhrady za poškozené mince? To se dozvíte na následujících řádcích:

  • Pokud jsou bankovky celé, složené maximálně ze dvou částí a není pochyb o tom, že k sobě opravdu patří, vyměňují se v plné hodnotě bez jakýchkoli srážek.
  • V plné nominální hodnotě se vyměňují i poškozené bankovky, pokud jsou celé a chybí jim pouze část okraje.
  • Pokud vlastníte poškozené mince, tak ty se vyměňují také v plné nominální hodnotě.
  • Když je zbytek bankovky větší než tři čtvrtiny původní plochy bankovky, náhrada je opět v celé nominální hodnotě bankovky.
  • Pokud je zbytek půlka nebo tři čtvrtiny, náhrada činí polovinu nominální hodnoty bankovky.
  • Jestliže však máte nejméně čtvrtinu a méně než polovinu bankovky, dostanete pouze čtvrtinu hodnoty bankovky.
  • Bohužel, jestliže máte pouze malý zbyteček bankovky, který je menší než jedna čtvrtina, nezbude Vám nic jiného než tuto bankovku oželet. V tomto případě totiž banka žádnou náhradou nevyplácí.

Pokud Vám banka odmítla vyměnit poškozené bankovky nebo mince, neztrácejte naději! Máte totiž ještě možnost tyto zetlelé či rozpadlé penízky zaslat České národní bance se žádostí o posouzení a poskytnutí náhrady. V žádosti musíte uvést, jakým způsobem přesně k poškození došlo. Zásilku pak označte textem "Poškozené peníze" a odešlete na adresu ČNB. Stejnou možnost máte i v případě, že Vám banka peníze bez náhrady odebrala. Centrální banka Vám pak může poskytnout náhradu i v jiné výši než jak bylo výše uvedeno, ale tato náhrada nesmí být nižší!

V případě, že Vám vyměněné bankovky nebo náhradu za poškozené bankovky posílá banka poštou, odečtou se od zasílané částky náklady na úhradu poštovného.

Za výměnu poškozených bankovek či mincí mají banky nárok na odměnu za poskytnutí této služby. Tuto odměnu Vám banka odečte přímo z náhrady za poškozené peníze. Některé z bank již přislíbily, že budou bankovky zničené povodní vyměňovat bezplatně (např. Union banka, Komerční banka, Poštovní spořitelna). Ostatní banky účtují poplatky podle platného sazebníku.

Výše úhrady, kterou si účtují vybrané banky za výměnu poškozených bankovek

Banka

Výše úhrady

Poštovní spořitelna

Zdarma

Komerční banka

Zdarma

Union banka

Zdarma

Česká spořitelna

Zdarma, výměna nad 200 ks 2%

ČSOB

Výměna do 99 ks - zdarma

Výměna 500 až 999 kusů – 100 Kč

Nákup necelé Kč bankovky, popř. necelé Kč mince, popř. celé Kč bankovky složené z více než dvou částí – 50 Kč za kus

HVB bank Czech Republic

Nákup poškozených bankovek – 20% z částky

Bližší informace o cenách můžete získat na  pobočkách jednotlivých bank, na internetu či na jejich informačních linkách. Kontakty na jednotlivé banky můžete získat také zde na našich internetových stránkách.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka