Philip Morris rozšíří kapacitu kutnohorského závodu až o třetinu

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kutná Hora 26. srpna (ČTK) - Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku, rozšíří kapacitu svého kutnohorského závodu až o třetinu. Umožní jí to stavba nového provozu, kterou dnes zahájila. Hotova bude do poloviny příštího roku a bude stát zhruba 300 milionů korun, řekl dnes novinářům generální ředitel Alvise Giustiniani.

Rozšiřovat výrobu firma začala už v letech 2007 až 2008, kdy do kutnohorského závodu investovala také přibližně 300 milionů korun. Počet zaměstnanců se tím zvýšil na nynějších zhruba 800 z 600 pracovníků v roce 2006. Kolik lidí firma nabere v souvislosti s novou investicí, bude podle Giustinianiho záležet na odbytu, odhaduje to na desítky až stovky.

"Tento závod zažil již hodně takových důležitých událostí, ale tato je mnohem důležitější, protože přichází v době ekonomické recese a v době, kdy tabákové výrobky díky veřejnému mínění nejsou ve společnosti tak populární," řekl Giustiniani při položení základního kamene rozšíření kapacity závodu. Připomněl, že do tabákové továrny v Kutné Hoře přišli před 20 lety a v současnosti je jedním z nejdůležitějším závodů Philip Morris v Evropě.

Výrobní ředitel Philip Morris ČR Walter Veen novinářům řekl, že letos plánují vyrobit asi 25 miliard cigaret, bude ale záležet na poptávce trhu. Nový provoz jim umožní rozšířit zejména výrobu speciálních výrobků a balení, jako jsou například cigarety s uhlíkovým filtrem nebo krabičky po deseti kusech, které se v Česku neprodávají a půjdou na export. Firma vyváží zhruba polovinu produkce do více než 30 zemí.

Philip Morris patří do skupiny Philip Morris International, která sídlí ve švýcarském Lausanne. V Česku vyrábí mezinárodní značky cigaret Marlboro, Philip Morris, L&M, Red & White, Chesterfield, Next, RGG a domácí značky Petra, Sparta, Start a Clea. Loňské tržby firmy byly 8,731 miliardy Kč a čistý zisk 1,534 miliardy Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK