Začala Země živitelka

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Dalších 19 domácích potravinářských výrobků má od dnešního dne národní značku Klasa. Zástupci společností vyrábějící oceněné potraviny certifikát převzali při zahájení 36. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Poprvé byla národní známka kvality udělena v roce 2003.

Agrosalón zahájil prezident Václav Klaus. "Pořád se nechceme smířit s tím, že konkurence levných potravin ze zbytku světa tady je, bude a bude čím dál tím silnější a snižováním našich cen a lácí naší pracovní síly to nikdy nepřekonáme," řekl novinářům k současné situaci v zemědělství a potravinářství.

Oceněna byla například kuřecí šunka Kubíček od Jaroslava Radoše, chorizo klobása firmy Maso Planá, nebo Blanická klobása od společnosti ZŘUD - Masokombinát Písek. Prvně si značku kvality odváží AGRO Brno - Tuřany za kysané zelí ve slaném nálevu, Bramborárna Bukovice za výrobky Brambory v pohodě, nebo zahradní žampiony od firmy Funghi CZ. Nově ocenění získal také Vinselekt Michlovský za bio mošty a firma Tany za sýr Delicato extra smetanové.

"Záleží nám nejen na zachování prestiže Klasy, ale i na jejím posílení. K tomu určitě přispěje projekt Regio - Klasa, který je zaměřený na tradiční potravinářské výrobky z regionů. Jeho příprava v současné době finišuje," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Značka Klasa by měla propagovat české potraviny, a pomoci tak českým podnikatelům v evropské konkurenci. Nejvíc výrobků, které dosud získaly značku Klasa, pochází z Jihočeského kraje.

Klasu uděluje kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. mrk mi jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK