Podle čeho se při výběru kreditní karty rozhodnout?

13.11.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Kreditní karty již dávno nejsou exotickým produktem. S rozrůstající se skupinou jejich příznivců, se rozšiřuje také nabídka. Jak a podle čeho si ale kreditní kartu vybrat, aby bylo její užívání pro držitele co nejvýhodnější?

Kreditní karty od svého vzniku prošly dlouhým vývojem, díky kterému se z jednoduchého platebního nástroje k získání spotřebitelského úvěru stal platební prostředek přinášející jeho držiteli řadu možností a zajímavých výhod. Je však důležité nenechat se zlákat na reklamní poutače a slogany bank a dalších vydavatelů. Kreditní kartu je dobré vybírat s rozmyslem, vybrat si právě tu, jejíž výhody držitel skutečně využije, a zajímat se také o náklady, zejména poplatky, které s používáním kreditní karty obvykle souvisí. Na kreditní kartu se totiž perfektně hodí jedno ohrané přísloví, odpusťte nám, že ho tedy i my použijeme - dobrý sluha, ale zlý pán.

Třpytí se, ale není to zlato

Výběr kreditní karty může být omezen požadavky vydavatelů, které určují, kteří žadatelé mohou kreditní kartu získat. To je první omezení, které jinými slovy říká, že i když si vyberete (viz srovnání kreditních karet) pro vás tu ideální kartu, nemusíte ji nakonec mít. Na kreditní kartu nemá automaticky nárok každý. Kreditní karta je totiž úvěrový produkt, a proto pro její získání musí žadatel splnit požadavky vydavatele na dostatečnou bonitu.

Poplatky místo úroků

Je běžné, že za vedení kreditní karty nebo za vedení úvěrového účtu z kreditní karty banky účtují svým klientům poplatky. Tyto poplatky se mezi sebou liší podle typu karty a mohou se tak pohybovat v rozmezí od několika stovek korun ročně až po několik tisíc. Někdy bývá také účtován jednorázový poplatek za vydání karty.

Další skupinou poplatků jsou poplatky spojené se samotným užíváním karty, dalo by se i říct - s nevhodným používáním. Platby za nákupy kreditní kartou jsou poskytovány zdarma, což koresponduje se skutečností, že kreditní karta je přednostně určena k placení a nikoliv k výběrům. Výběry hotovosti z bankomatů nebo u přepážek nebývají však z hlediska poplatků výhodné (viz tabulka níže).

Některé kreditní karty umožňují výběry hotovosti využitím služby CashBack. Pokud je to možné, bývají takové výběry hotovosti pro klienty přátelštější. Buď jsou poskytovány zcela zdarma, nebo za relativně nízký poplatek.

Je dobré se předem informovat, zda se na výběry hotovosti vztahuje možnost bezúročného úvěru, protože tomu tak často není.

Pro případ, že byste vyčerpaný úvěr nestihli splatit v bezúročném období, bude důležitým kritériem pro výběr karty výše úrokové sazby z čerpaného úvěru. Úrokové sazby se pohybují v širokém rozpětí od přibližně 10 do 30 % p. a. – záleží na typu karty, doplňkových službách.

A jaké mohou kreditní karty přinést výhody?

Přednostní výhodou kreditních karet je možnost čerpat úvěr bez úroků. Období, během kterého banky úroky odpouští, standardně dosahuje délky až 45 dnů. V nabídce bank jsou však i takové typy karet, které nabízí bezúročné období delší.

Kreditní karty podobně jako debetní mohou být embosované neb o neembosované. Embosované kreditní karty umožňují více způsobů placení. Lze s nimi platit přes internet nebo umožňují objednávat a hradit zboží formou písemné nebo telefonické objednávky (tzv. MO/TO transakce; Mail Order/Telephone Order).

 

Kromě plateb za zboží nebo výběrů hotovosti kreditní karty nabízejí škálu více či méně běžných doplňkových služeb. Následující tabulka zahrnuje přehled některých parametrů u vybraných kreditních karet vydávaných českými bankami.

 

Tabulka: Parametry vybraných kreditních karet

  Kreditní karta Odměna České spořitelny Kreditní karta Standard od ČSOB  A karta od Komerční banky  Visa Credit Classic od UniCredit Bank
Max. úvěrový limit  200 tis. Kč  250 tis. Kč  30 – 250 tis. Kč  20 – 250 tis. Kč
Délka bezúročného období  až 55 dní  až 55 dní  až 45 dní  až 45 dní 
Vydání karty  zdarma 200 Kč zdarma zdarma
Vedení karty  39 Kč za měsíc 20 Kč za měsíc  59 Kč za měsíc*  40 Kč za měsíc
Výběr z bankomatu
vlastní banky 
19 Kč 6 Kč + 1,5 % 1 %, min. 30 Kč  49 Kč + 1 %
Výběr z bankomatu
cizí banky 
40 Kč 35 Kč + 1,5 % 1 %, min. 1000 Kč  49 Kč + 1 %
Výběr z bankomatu
v zahraničí 
125 Kč 80 Kč + 1,5 % 1 %, min. 100 Kč 100 Kč + 0,5 %
Výběr na přepážce   290 Kč 150 Kč + 1,5 % 1 %, min. 100 Kč  100 Kč + 0,5 %
CashBack zdarma zdarma zdarma 19 Kč
Úroková sazba    23,88 % p.a. 21,90 % p.a. 19,90 % p.a. 23,88 % p.a.

Zdroj: internetové stránky jednotlivých bank; * Zdarma v případě, že bezhotovostní platby uskutečněné prostřednictvím kreditní karty A karta za daný měsíc překročí 3 000 Kč

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY