Individuální studijní plán

12.09.2009 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Jak to vlastně dělá váš kamarád, který při studiu pracuje a ještě má čas cestovat? Nevíte, jak se dá sladit studium vysoké školy se závažnějšími zdravotními problémy? V dnešní době se stále skloňovanějším spojením stává tzv. "individuální studijní plán". O co se jedná, kdy o něj lze požádat a co může být případnou překážkou, shrnuje náš článek.

Co to je
O takzvaném "individuálu" jste možná slyšeli už na střední škole. Zde může být na žádost žáka nebo jeho rodičů udělen ze zvláštních důvodů, jakými jsou dlouhodobá nemoc nebo jiné okolnosti znemožňující denní studium (sport na vrcholové úrovni, významná umělecká činnost apod.). Na vysoké škole to funguje podobně. Individuální studijní plán je vlastně zvláštní formou denního (prezenčního) studia, která vychází vstříc individuálním potřebám studenta a přitom se snaží pro něj zachovat rovné podmínky s jeho kolegy, ať už se jedná o přístupnost materiálů nebo plnění zkoušek. Tento postup je běžný např. u studentů doktorského studia. Individuální studijní plán umožňují i některé soukromé vysoké školy.

Jak funguje
S trochou nadsázky by se dalo říct, že zařízení individuálního plánu je záležitostí značně individuální - na každé škole, fakultě a dokonce i katedře probíhá proces podání žádosti a jejího schválení trochu jinak. Obecně platí, že prvním krokem je zvážení vlastních možností a řádné odůvodnění žádosti. Většina škol akceptuje jako pádný důvod žádosti závažnější zdravotní komplikace nebo těhotenství, některé tolerují práci při studiu a na jiných je podání žádosti přímo nutné např. při zahraničním studijním pobytu. Základní informace by vždy mělo poskytnout studijní oddělení nebo kompetentní osoba příslušné katedry.
Podmínkou udělení individuálního studijního plánu je podání žádosti, jejíž formulář by měl být běžně dostupný, většinou je ke stažení na webu fakulty či katedry. Žádost by měla být podána písemnou formou, musí kromě osobních údajů obsahovat např. délku doby, na kterou o "individuál" žádáte, a případně i vyjádření lékaře. Žádost musí být následně schválena proděkanem, vedoucím katedry nebo jinou zodpovědnou osobou. O individuální studijní plán není vždy nutné žádat na začátku školního roku, některé školy umožňují žádost podat i v průběhu semestru.
Je-li žádost schválena, měl by student o změně formy studia informovat vyučující (např. vedoucího práce či projektu). Domluva je v tomto případě naprosto nutná. Garanti jednotlivých předmětů vám musí sdělit podmínky úspěšného absolvování předmětu, termíny odevzdání prací a především si s nimi domluvíte individuální konzultace, které v podstatě v průběhu semestru nahrazují běžnou výuku a stanou se tak fundamentem vašeho studia.

Kdy ho nezískám
Je až s podivem, jak snadno lze na některých fakultách "individuál" získat a jak nemožné to může být o pár dveří dál. Zatímco pro některé katedry je práce při studiu samozřejmostí a volbu individuálního plánu doporučují již při zápise, jinde jsou akceptované pouze opravdu výjimečné případy. Existují ale také katedry, které individuální studijní plán nemohou udělit z formálních důvodů proto, že žádný oficiální studijní plán jako takový prostě neexistuje. Studenti jsou pak postaveni před dilema, zda přejít na kombinovanou formu studia, nebo raději zvolit školu úplně jinou. V každém případě, pokud o individuálním studijním plánu uvažujete, zjistěte si pečlivě, jaké podmínky platí právě u vás na katedře a zda jsou vaše důvody pro podání žádosti vnímány jako dostatečné. Budete pak mít čas zvážit všechny možnosti a najít optimální řešení své situace.

Zkušenost studentky
Pavla, HTF UK Praha: "Individuální studijní plány mě provází prakticky od střední školy. Na naší fakultě má "individuál" dost lidí a jeho schválení není velkým problémem. Jen je pak těžké dostát podmínkám ke splnění studia. Například, když člověk nemusí chodit na přednášky, ve zkouškovém období zjistí, že o předmětu neví skoro ani jak se jmenuje (v lepším případě jen netuší, co ta slova znamenají) a raději se na zkoušku ani nevydá a následně se na konci roku diví, když ho chtějí vyhodit. Něco podobného jsem řešila na začátku 2. ročníku podmínečným přesunutím do dalšího ročníku z důvodu dlouhodobé nemoci potvrzené lékařem, ale je to ojedinělý případ - neboli na většině fakult se prý něco podobného nedělá."

Zdroje:
Dokument PravMU
My.cz

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Andrea Nosková