Hypotéka s odkladem

11.09.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od 1.září mohou mladí pokud splní podmínky požádat o příspěvek k hypotéce. Raiffeisenbank jim navíc nabízí možnost získat hypoteční úvěr s odkladem splátek jistiny hypotečního úvěru.

Raiffeisenbank nabízí mladým lidem, kteří začínají svoji profesní kariéru a potřebují bydlet, získat hypotéku na nákup staršího domu s jedním bytem nebo bytu. Právě na tento účel je možné získat příspěvek k úrokům hypotéky (pro letošní rok je úroková dotace stanovena ve výši 3 %). Navíc banka nabízí možnost odložit splátky jistiny úvěru na dobu jednoho až pěti let.  Po tuto dobu splácí klient pouze úrok a zbývající finance může použít na zařízení bytu nebo cokoli jiného, co aktuálně potřebuje. Splácení jistiny hypotečního úvěru započne až v době, kdy se příjmy klienta zvýší.

Parametry poskytované hypotéky:

  • žadatel v roce podání nedovrší 36 let
  • použití hypotéky  výhradně na koupi bytu nebo rodinného domku s jedním bytem, které byly už nejméně dva roky ve  vlastnictví jiného majitele než je žadatel o úvěr
  • nutné splnit podmínky dle Nařízení vlády 249/2002 Sb.
  • splatnost hypotéky je v rozmezí 15 až 20 let

A jaký je postup při čerpání a splácení této hypotéky?

  1. Podpis smlouvy
  2. Podání žádosti o státní finanční příspěvek
  3. Čerpání úvěru (splácí se měsíčně pouze úroky z vyčerpané částky)
  4. Dočerpání úvěru
  5. Po ukončení čerpání vstoupí úvěr do období odkladu (klient splácí jen úroky z vyčerpané částky , snížené po podpisu smlouvy o státní finanční příspěvek). Toto období trvá jeden rok až pět let.
  6. Období splácení po ukončení období odkladu (splácí se anuitními splátkami, vypočtenými z rozdílu celkové doby splatnosti a doby odkladu splátek). Deset let přitom klient ještě dostává státní příspěvek.

Příklad použití hypotéky:
Mladá rodina si chce koupit starší rodinný domek a potřebuje na doplacení kupní ceny částku 900 tis. korun. Klasický hypoteční úvěr na dvacet let s úrokem 5,9 % by splácela částkou 6397 Kč měsíčně, která by byla v prvních deseti letech nižší o cca 1300 Kč měsíčně díky státnímu finančnímu příspěvku.
Pokud by za stejných podmínek využila nový produkt Hypotéka s odkladem a sjednala si odklad splátek jistiny na pět let, bude splácet v prvních pěti letech jen 4425 mínus 1300 Kč měsíčně, v dalších pěti letech 7547 mínus 1300 měsíčně a v posledních deseti letech 7547 korun měsíčně. Počáteční období nového bydlení, kdy bývá finanční rozpočet nejvíce napjatý, tak lze překonat s nejnižší možnou finanční zátěží.
Zdroj: Raiffeisenbank

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ