Mladí do 36 let mohou získat hypoteční úvěr levněji

12.09.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete bydlet ve vlastním? Pokud jste se rozhodli pořídit si starší nemovitost a je vám méně než 36 let, můžete získat příspěvek k hypotéce.  A o kolik si splátku při milionové hypotéce příspěvkem snížíte?...

Od 1. září  nabylo účinnosti nařízení vlády o podmínkách poskytování příspěvků k hypotečnímu úvěru osobám mladším 36 let. Mladí lidé pokud splní podmínky mají  možnost získat příspěvek ke splátkám hypotečního úvěru.  Pro letošní rok je výše úrokové dotace stanovena na 3 procentní body.

Pořízení vlastního bydlení je problémem nejen pro mladou generaci. A právě té se snaží vyjít vstříc nařízení vlády, které umožňuje získat příspěvek ke splátkám hypotečního úvěru.

Příspěvek mohou získat mladí lidé k hypotečnímu úvěru na koupi starší nemovitosti  (bytu nebo rodinného domu s jedním bytem) do osobního  vlastnictví. Žadatel o poskytnutí příspěvku  nesmí v roce podání žádosti dovršit 36 let a nesmí být  vlastníkem objektu k bydlení s výjimkou kupovaného objektu, na který je žádán příspěvek. V případě manželů musí tyto podmínky splnit i partner. Starší kupovaný dům či byt musí po dobu poskytování příspěvku sloužit výhradně k trvalému  bydlení žadatele a musí být v jeho výlučném vlastnictví (v případě manželů ve společném jmění). Nemovitost, na kterou je příspěvek žádán, musí být stará více než dva roky a musí se nacházet na území České republiky.

V případě splnění výše uvedených podmínek, mohou mladí požádat o tuto podporu, která má formu úrokové dotace poskytované prostřednictvím jednotlivých příspěvků ke splátkám hypotečního úvěru.

Výše úrokové dotace se  pohybuje od 1 do 4 procentních bodů. Stanovení se provádí  vždy k 1. únoru příslušného roku, a to  v závislosti na průměrné výši úrokových sazeb, za které poskytly hypoteční banky nové úvěry se státní podporou v předešlém kalendářním roce. Pro hypotéky, které budou uzavřeny do 31. ledna 2003 je stanovena úroková dotace ve výši 3 procentní body. Příspěvek se nebude poskytovat, pokud se průměrná výše úrokových sazeb dostane pod 5 % za minulý kalendářní rok (viz tabulka).
 
Dotace k hypotékám - starší byty, mladí do 36 let

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 8 %

4 %

> 7 %

3 %

> 6 %

2 %

> 5 %

1 %

< 5 %

0 %

Při uzavření smlouvy o hypotečním úvěru si klient určuje také dobu fixace (platnosti) úrokové sazby. A právě na tuto dobu je vázána výše úrokové dotace. Výše dotace je stejná po celou dobu platnosti úrokové sazby sjednané mezi klientem a hypoteční bankou v úvěrové smlouvě, maximálně však po dobu pěti let. Po uplynutí této doby bude výše úrokové dotace nově stanovena podle její aktuální výše v daném roce.
Příspěvek, který připadá na měsíční splátku, je stanoven jako rozdíl mezi výší splátky při běžném úroku za který banka úvěr klientovi poskytne a výší splátky při úroku sníženém o  procentní body (pro letošní rok 3 procentní body). Příspěvek klient čerpá po celou dobu splácení hypotečního úvěru, maximálně však po dobu deseti let.
Úroková dotace je poskytována k hypotečnímu úvěru nebo jeho části, která v případě koupě bytu nepřekročí 800 tisíc Kč, a v případě rodinného domu s jedním bytem nepřekročí 1,5 mil. Kč. Část úvěru překračující tyto limity není dotována.


Pro názornost jeden příklad:
Mladí manželé se rozhodnou pořídit si starší rodinný dům s jedním bytem. Na jeho koupi žádají v bance hypoteční úvěr ve výši 1 milion korun. Banka  jim poskytne hypoteční úvěr s dobou splatnosti dvacet let a  úrokovou sazbou 6,8 % p.a., která platí po dobu 5 let.
Výše měsíční splátky takového úvěru je 7633 korun. Pokud manželé splňují podmínky mohou požádat o příspěvek k hypotečnímu úvěru. V případě platnosti tříprocentní úrokové dotace získají příspěvek ve výši 1478 korun. Manželé sice budou každý měsíc bance platit splátku ve výši 7633 korun, ale zároveň jim každý měsíc na účtu přibude příspěvek za minulý měsíc. Jejich skutečné měsíční výdaje na hypoteční úvěr tak budou rozdílem těchto dvou částek tj. 6155 korun.
Po pěti letech se situace může změnit a to z důvodu změny jak úrokové sazby tak i změny výše úrokové dotace. I když splatnost hypotéky je v úvěrové smlouvě stanovena na 20 let, příspěvek budou moci čerpat maximálně po dobu deseti let. Manželé ještě mohou získat část zaplacených úroků zpět, pokud si skutečně zaplacené úroky z hypotečního úvěru (tzn. očištěné o příspěvky) odečtou od základu daně v podaném daňovém přiznání.

Mladí, kteří se rozhodnou využít této nabídky a pořídit si starší nemovitost pomocí hypotečního úvěru vyřídí vše přímo v bance, ve které vyřizují svůj hypoteční úvěr. Písemnou žádost o poskytnutí příspěvku je potřeba předložit hypoteční bance nejdříve v den uzavření smlouvy o hypotečním úvěru a nejpozději v den započetí čerpání tohoto úvěru.
V současné době je možné získat hypoteční úvěr a  podat žádost o příspěvek u České spořitelny, Českomoravské hypoteční banky, GE Capital Bank, HVB Bank CR, Komerční banky, Raiffeisenbanky  a Živnostenské banky.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ