ČSSD zopakovala, že balíček nesmí zvýšit spodní hranici DPH

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Úsporná opatření připravovaná kvůli rekordnímu schodku ministrem financí Eduardem Janotou nesmí dopadnout na rodiny s dětmi a zdravotně postižené, zdůraznili před dnešním jednáním na ministerstvu sociální demokraté. Zopakovali své požadavky, že nesmí být zvýšena spodní hranice DPH z nynějších devíti procent, příští rok musí být valorizovány důchody nejméně v průměru o 200 korun. Předseda strany Jiří Paroubek připomněl návrh ČSSD, aby se platy ústavních činitelů snížily o pětinu. Strana také žádá ve sněmovně hlasování o jednotlivých bodech návrhu a ne v celku, jak si představuje premiér Jan Fischer.

Podle exministra financí a šéfa poslaneckého klubu ČSSD Bohuslava Sobotky trvá strana také na valorizaci plateb za státní pojištěnce. K dalším požadavkům ČSSD podle Sobotky patří daňová progrese. Zopakoval návrh na zavedení nového daňového pásma pro příjmy nad 1,2 milionu korun ročně se sazbou 38 procent. Zvýšit daň z příjmu právnických osob navrhují o dva procentní body a zvýšení stropu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění na šestinásobek. Odmítají zvýšení spotřební daně z pohonných hmot. Hledat kompromis chtějí o dani z alkoholických a tabákových výrobků.

Všechna úsporná opatření by podle názoru sociálních demokratů měla platit jen jeden či dva roky. To by podle nich přispělo ke konsensu mezi stranami.

Vláda by se také podle Paroubka měla zabývat platy manažerů státních a polostátních firem a odměnami orgánů těchto firem. Toto opatření by mělo stejně jako snížení platů ústavních činitelů psychologický význam. "Všichni ti, kteří vedou by měli jít také příkladem, pokud jde o úspornost," zdůraznil. Vláda by měla také přehodnotit některé změny v daních, které vedly k výraznému poklesu státních příjmů, uvedl Sobotka.

Názory politických stran na škrty v hrozícím rekordním schodku rozpočtu na příští rok se diametrálně liší, nicméně všechny deklarují snahu domluvit se. S kompromisními návrhy ve čtvrtek odešli z jednání s Janotou zástupci ODS. Ostatní strany tvrdí, že Janotův úsporný balíček, o kterém média referují týdny, zatím oficiálně neznají.

Definitivně chce vláda soubor návrhů omezených na rok 2010 schválit v pondělí, vybírat budou strany jak z opatření na straně rozpočtových příjmů, tak výdajů. Bez jejich přijetí rozpočet počítá s rekordním schodkem 230 miliard korun.

Vláda spojuje s přijetím škrtů svou budoucnost. Poslanecká sněmovna bude o vládním úsporném balíčku jednat ve čtvrtek 24. září. Sobotka uvedl, že sociální demokracie nepožaduje, aby vláda spojovala s rozpočtem nebo takzvaným Janotovým balíčkem úsporných opatření hlasování o důvěře. Přispělo by to prý k politické stabilitě.

ČSSD bude hledat cestu k přijetí rozpočtu se schodkem pod 200 miliard korun, protože považuje rozpočtové provizorium za nepřijatelné. Lídři ČSSD dnes uváděli, že by jejich návrhy mohly vést ke snížení schodku pod 170 nebo pod 160 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK