Porcelánka Chodov chce do konce roku vyrábět na 80 pct. kapacity

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chodov (Sokolovsko) 21. září (ČTK) - Firma Epiag Lofida - Porcelán CZ chce v porcelánce Chodov, jež byla součástí zkrachovalého Karlovarského porcelánu, do konce roku vyrábět na 80 procent původní kapacity. Nyní jsou výrobní linky využity na polovinu a do porcelánky už nastoupilo 67 zaměstnanců z někdejších 118 lidí. Jsou to původní zaměstnanci, kteří v březnu po zastavení produkce továrnu opustili. ČTK to dnes řekl ředitel porcelánky Pavel Štěpán.

Chodovská manufaktura produkovala ročně přibližně 120 tun porcelánu. Z toho bylo 60 procent bílého a 40 procent růžového porcelánu. Hlavně ten po obnovení výroby v Chodově nyní vzniká. Podíl bílého porcelánu se má ovšem zvyšovat a podle Štěpána je do výroby připravena celá řada inovovaných vzorů. "Tyto produkty mají postupně nahradit bílý porcelán, který dosud Epiag dováží a dekoruje ve svém závodě v Dalovicích," poznamenal Štěpán.

Nejobtížnější je po obnovení provozu navázání obchodních vztahů a získání zákazníků, řekl ředitel. V době, kdy byl Chodov součástí Karlovarského porcelánu, veškerý obchod zajišťovala mateřská Porcela Plus. Většina kontaktů se po krachu obou subjektů přerušila. "Začínáme prakticky od nuly. Obchodní záležitosti ale budou věcí majitelů Epiagu. Pokud vím, řada nových kontraktů se už chystá v tuzemsku i v zahraničí," uvedl Štěpán.

O porcelán z Chodova je stále zájem, firma proto opět otevřela podnikovou prodejnu. Její tržby jsou prý velmi dobré. Vizí vlastníků je dělat v segmentu růžového porcelánu část exkluzivních kusových zakázek s vysokým podílem ruční práce. "Chceme rovněž modernizovat výrobu a požádali jsme o dotaci na nové plynové vypalovací pece, které by umožnily zvýšit kapacitu až o sto procent," poznamenal Štěpán.

Chodovskou porcelánku získal od věřitelského výboru česko-vietnamský pár Milena a Huu Loi Nguyenovi jako první ze závodů Karlovarského porcelánu. Zaplatili za ní kolem 30 milionů korun. Noví majitelé už například splnili slib, že lidé nastoupí zpět za stejných podmínek, jaké měli v Chodově před zastavením výroby. "Všichni zaměstnanci porcelánky dostali pracovní smlouvy na dobu neurčitou," dodal Štěpán.

Epiag Lofida - Porcelán CZ působí několik let v Dalovicích u Karlových Varů, kde zaměstnává při dekoraci porcelánu asi 86 lidí. Z toho je zhruba 20 procent Vietnamců. Podle výroční zprávy se tržby Epiagu pohybovaly vloni kolem 97 milionů korun a firma vykázala zisk po zdanění přes 15 milionů korun. Svou produkci firma z 80 procent exportuje. Zákazníky má v USA, Rusku, Švédsku a dalších zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK