Americké akcie na závěr týdne klesly

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akcie v pátek již třetí seanci za sebou oslabily. Trhy stáhly dolů nepříznivé statistické údaje a výsledky hospodaření firmy Research In Motion (RIM), které přinesly obavy o výdaje v technologickém sektoru. Nejhůře si vedly firmy ze sektorů citlivých na vývoj ekonomiky, jako jsou právě technologické podniky a dále banky, stavitelé domů, velké zpracovatelské společnosti a některé firmy orientované na spotřebitelský trh. Americký dolar oslaboval.

Index Dow Jones klesl o 42,25 bodu, tedy 0,44 procenta, na 9665,19 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 6,4 bodu, neboli 0,61 procenta, na 1044,38 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 16,69 bodu, čili 0,79 procenta, a skončil na 2090,92 bodu. Za celý týden pak Dow Jones ztratil 1,6 procenta a Nasdaq dvě procenta. S&P 500 se propadl 2,2 procenta, což byl nejvyšší pokles indexu od počátku července.

Nejnovější statistické zprávy ukázaly, že nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby klesly v srpnu nejrychleji za sedm měsíců, hlavně kvůli slabé poptávce po letadlech. Prodej nových domů v srpnu pak zaostal za odhady analytiků, což vyvolalo obavy o sílu ekonomického oživení.

Akcie výrobce chytrých telefonů BlackBerry RIM dnes kvůli slabým výsledkům hospodaření firmy klesly o 17,04 procenta. Posilovaly však společnosti, kterým se daří relativně dobře odolávat nejisté ekonomické situaci, jako je výrobce nápojů Coca-Cola.

Americký dolar se vůči jenu propadl na nejnižší hodnotu za více než sedm měsíců. Jen podpořil komentář japonského ministra financí, který uvedl, že je proti úmyslnému oslabování jenu nebo jiné měny. Ke ztrátám dolaru vůči euru pak přispěla zpráva o poklesu důvěry amerických spotřebitelů v tomto měsíci na nejnižší hodnotu od ledna 2008.

V závěru obchodování dolar vůči jenu klesl o 1,7 procenta na 89,71 JPY. Euro k jenu oslabilo o 1,6 procenta na 131,69 JPY, k dolaru však posílilo o 0,2 procenta na 1,4682 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK