Polsko zvažuje emisi eurobondů až za miliardu eur

05.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 5. října (ČTK) - Polsko uvažuje o emisi eurobondů v objemu až jedné miliardy eur (asi 25,5 miliardy Kč). Dluhopisy by měly dlouhou dobu splatnosti, patrně více než deset let, a země by je mohla umístit v soukromém úpisu. To znamená, že by nebyly nabídnuty na veřejných trzích. Agentuře Reuters to řekl náměstek ministra financí Dominik Radziwill.

"Zvažujeme, že ve čtvrtém čtvrtletí bychom si zajistili finanční prostředky, a to v eurech. Možná to nebude přes trh, ale formou soukromého úpisu," řekl náměstek na okraj výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Istanbulu. "V eurech uvažujeme o dlouhé splatnosti, to je deset let nebo ještě více," řekl.

Na rozdíl od většiny zemí střední a východní Evropy se Polsko dokázalo vyhnout recesi. I tak se ale bude muset vypořádat s prudkým zpomalením hospodářského růstu a vysokým rozpočtovým deficitem. Letos už Poláci vydali eurobondy denominované v americké měně v objemu dvou miliard dolarů.

Polsko nyní chystá emisi dluhopisů denominovaných v japonské měně, a to v objemu až 500 milionů dolarů (asi 8,75 miliardy Kč). Radziwill řekl, že dluhopisy budou zřejmě vydány v listopadu a měly by mít splatnost asi pět let. Poláci už vybrali i banky, které mají emisi propagovat v Japonsku a zjistit, jaký mají investoři zájem.

"Zatím je to dobré," odpověděl Radziwill na otázku, jaká je poptávka po dluhopisech polské vlády. Klíčové podle něj bude načasování emise, vzhledem k tomu, jak jsou teď finanční trhy rozkolísané.

Polsku hrozí, že příští rok bude mít rozpočtový deficit 52,2 miliardy zlotých (asi 313 miliard Kč). To je více než dvojnásobek schodku, který Polsko očekává v letošním roce. Vláda se snižováním deficitů nezačne dříve než v roce 2011.

"Očekáváme, že v příštím roce bude růst ještě hodně slabý," řekl u jiné příležitosti v Istanbulu polský ministr financí Jacek Rostowski. Vysvětloval, proč se Polsko nemůže s vysokými deficity vypořádat dříve, ale začne je snižovat až od roku 2011. Pořád je ale podle něj možné, že příští rok bude schodek nakonec nižší, než se nyní očekává.

"Naše prognózy vývoje ekonomiky jsou velmi konzervativní. Je zde určitý prostor k tomu, aby byl výsledek lepší," vysvětlil ministr.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK