Září přineslo fondům uklidnění

06.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy uvítaly za poslední týden téměř 300 milionů korun, což sice značí, že zájem stoupá jen pomaličku, ale přesto fondy v září uvítaly největší příliv peněz za poslední rok a půl (od února loňského roku).

Jak uplynulý týden, tak v celém září se ovšem o většinu postaraly fondy peněžního trhu a zajištěné fondy.

Miliarda a čtvrt sice není nijak moc, ale ony ani banky nemohou jásat – za tři měsíce, kdy máme statistiku ČNB (červen až srpen) od klientů nezískaly prakticky ani korunu. Tedy přesněji – co přibylo na netermínovaných, ubylo na termínovaných.

Stabilizace fondů peněžního trhu probíhá postupně již od jara pod vedením ISČS Sporoinvest, který třeba během září získal téměř 350 milionů korun. Je to stejně legrace – banky sice touží po depozitech a nabízejí všemožné vějičky, ale moc jim to nefunguje. Také již opadla vlna zájmu o depozitní schránky v bankách, kam lidé nosili přebytky ze svých slamníků. Léto sice nebývá nijak výrazné období spoření, ale v minulých třech letech do bank přišlo alespoň kolem 20 miliard (v roce 2008 dokonce 25 miliard) korun. A letos nic? Kde tedy ty peníze skončily? Záhada slamníků tedy pokračuje.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 153
dluhopisové -5
smíšené 16
akciové 21
zajištěné 103
Celkem 288


Dluhopisové fondy jsou jako jediné ještě dále pod tlakem odkupů


Nepřehlednost v tomto investičním ranku jde ruku v ruce s dozníváním zklamání investorů. I zde se však už dostává roční výkonnost do kladných čísel a třeba půlroční 50% výnos ISČS High Yield dluhopisového dokazuje, jak posílily korporáty a junkbonds.


Obliba akciových fondů roste


Zřejmě pomaleji dojde k návratu obliby smíšených fondů, které jsou doménou méně dynamických investorů. Zatím se příliš nechytají ani tzv. profilové fondy (obvykle fondů), které měly být vlajkovými loděmi bankovní distribuce fondů. Akciové fondy naopak vykazují setrvalý růst obliby – dokonce s letošním největším přílivem (s výjimkou institucionálních investic v červnu), navíc se od ledna ani jeden měsíc nepropadl do odkupů.


Pozor na statistiky!


Rok od pádu Lehman Brothers jsme již „oslavili“, ale teprve se blížíme loňskému dnu trhů – roční srovnávací základna tedy „vystřelí“ roční výnosy na pěkné dvouciferné hodnoty. S tím tedy souvisí i upozornění, že se dostáváme do kolotoče trochu podivných a velmi volatilních údajů.

Krásný příklad vidíme třeba u ISČS Sporotrend: před dvěma týdny vykazoval na půlroce 125 %, zatímco dnes „jen“ 95 %, zato na roce byl ještě nedávno v minusu, kdežto nyní již mu tam svítí skoro 37% výnos. Pozor tedy na výjimečné pohyby těchto čísel ve zpětném zrcátku. Každý by si měl opakovat, že do něj máme jen občas mrknout, ale dívat se musíme dopředu. Tam sice nevidíme nijak jasnou perspektivu, ale kde jinde hledat výnosy?


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE