Americké akcie v úterý posílily díky nadějím na růst zisků

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky nadějím na růst firemních zisků v důsledku oživování světové ekonomiky. Těžební a energetické společnosti byly navíc podpořeny růstem cen ropy a dalších komodit.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,4 procenta na 9731,25 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl rovněž o 1,4 procenta na 1054,72 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 1,7 procenta na 2103,57 bodu, napsala agentura AP.

Naděje na hospodářské oživení posílily poté, co Austrálie zvýšila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Stala se tak první velkou zemí, která zpřísnila měnovou politiku. Guvernér australské centrální banky Glenn Stevens uvedl, že rizika vážného poklesu australské ekonomiky již pominula.

Rozhodnutí australské centrální banky vedlo k poklesu kurzu amerického dolaru, což naopak zvýšilo ceny komodit. Slabší dolar je příznivý rovněž pro zisky amerických exportérů, protože při přepočtu zvyšuje hodnotu jejich zahraničních příjmů.

"Skutečnost je taková, že slabý dolar je teď pro nás prospěšný, protože podporuje objem exportu do zahraničních ekonomik, kterým se daří lépe," uvedl analytik Phil Orlando ze společnosti Federated Investors.

Na devizovém trhu americký dolar oslabil poté, co zvýšení úrokových sazeb v Austrálii podpořilo očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude ve zpřísňování měnové politiky zaostávat za ostatními centrálními bankami. Australský dolar se vůči americké měně vyšplhal až na 14měsíční maximum.

K poklesu americké měny přispěla rovněž novinová zpráva o tom, že ropné země Arabského poloostrova vedou tajná jednání s Ruskem, Čínou, Japonskem a Francií o výhledovém nahrazení dolaru v obchodu s ropou jinými měnami. Řada údajných účastníků jednání však tuto zprávu popřela.

V závěru newyorského obchodování se dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, snížil o 0,4 procenta na 76,323 bodu. Euro vůči americkému dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,4712 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,8 procenta na 88,77 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK