ČNOPK: Reformy českého pracovního práva jsou nevyhnutelné

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Reformy českého pracovního práva, které podnikům v době krize neumožňuje pružně reagovat, jsou podle německých podniků působících v ČR nevyhnutelné. Vhodným nástrojem by bylo prodloužení kont pracovní doby, která firmám umožňují při nedostatku práce ponechat část zaměstnanců doma s tím, že si chybějící hodiny napracují jindy. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu mezi členy Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK).

Všechny dotázané firmy se vyslovily pro zlepšení a rozšíření kont pracovní doby. Slibují si od toho více prostoru a možností jednání. Současná úprava dovoluje vyrovnávací období pouze po dobu 26 týdnů, které je možné prodloužit se souhlasem odborů na jeden rok. "To je velmi krátká doba," komentoval situaci výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Je prý potřeba stanovit jinou délku vyrovnávacího období, půl roku nebo rok nestačí.

Na 98 procent dotázaných firem považuje nástroje, které nyní zákoník práce nabízí, za nedostatečné. Právě v době krize to ve většině firem vedlo ke snižování počtu zaměstnanců. Více než čtyři pětiny dotázaných uvedly, že kvůli chybějícím pracovněprávním nástrojům musely propouštět zaměstnance.

"Bosch využívá celosvětově, podle možností, pružnou pracovní dobu. Flexibilní pracovní právo je právě v této době velmi důležité. Nástroje jako konta pracovní doby by nám určitě pomohly udržet v ČR naše kmenové zaměstnance," upozornil Karl Strobel, reprezentant firmy v ČR, která patří s více než 8000 zaměstnanci k největším zaměstnavatelům v Česku.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora je se zhruba 580 členy největší zahraniční hospodářskou komorou v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK