Pražskou firmou roku jsou informatici

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Firmou roku v Praze se stala informatická společnost Et netera, ve Středočeském kraji vítězství obhájili výrobci stavebních materiálů Building SP. Mezi živnostníky vyhrál v hlavním městě tvůrce geo-obrazů Ivan Doležal, ve středních Čechách porota ocenila kamnáře Jana Temra. ČTK to za organizátory sdělil Michal Kaderka.

Nymburská společnost Building SP je rodinná firma, vznikla v roce 1991. Zabývá se mimo jiné výrobou betonových prefabrikátů a suchých maltových směsí. K tomu využívá vlastní pískovnu. Loni společnost v celorepublikovém finále obsadila druhé místo.

Pražskou firmu Et netera založili v roce 1997 dva studenti. Společnost se zaměřuje na tvorbu webových prezentací firem nebo e-shopy pro přímý prodej. Zabývá se ale také e-marketingovými analýzami nebo vývojem vlastního softwaru. Mezi klienty Et netera patří vedle českých zastupitelských úřadů v zahraničí například Google, Facebook nebo přední telekomunikační firmy.

Zatímco loni ve Středočeském kraji mezi živnostníky zvítězil výrobce dětského nábytku, letos uspěl kamnář. Jan Temr je členem Cechů kamnářů, který se snaží obnovovat prestiž kamnářského řemesla. Ve své firmě kromě čtyř rodinných příslušníků zaměstnává další tři pracovníky.

V metropoli porazil kolegy živnostníky Ivan Doležal, který je od roku 1988 jediným výrobcem takzvaných geo-obrazů v Česku. Geo-obrazy jsou lakovým obtiskem obrazců vytvořených přírodou a znázorňují proměnu horniny za miliony let či lidskou činností vytvořené objekty jako například zásypy, ohniště nebo hroby. Doležal dosud prodal 800 obrazů.

Kromě Firmy a Živnostníka roku organizátoři vyhlásili také vítěze kategorie Byznys rebel. "V kategorii Byznys rebel oceňujeme podnikatele, kteří nabízejí zákazníkům zajímavé výhody a posouvají pravidla podnikání ve prospěch zákazníků," uvedl viceprezident společnosti Vodafone pro firemní zákazníky Pavel Hlavinka.

V Praze se Byznys rebelem stal Miloš Winkler, který prodává květiny přes internet. Porotcům se zalíbila jeho zelená linka, na které se mohou zákazníci poradit jakou květinu koupit. Ve středních Čechách komise vybrala Evu Kočovou, která v Říčanech u Prahy provozuje Galerii Ave Kotelna. Nabízí v ní díla akademických výtvarníků včetně mladých umělců. Cenu dostala za možnost zapůjčení uměleckých děl na zkoušku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK