Temelín dodal 89 mld. kWh elektřiny, Praze by to stačilo na 14 let

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 8. října - Jaderná elektrárna Temelín vyrobila od spuštění v roce 2000 asi 88,5 miliardy kilowatthodin elektřiny. To by stačilo na pokrytí spotřeby Prahy na 13,7 roku. Celý Jihočeský kraj, včetně průmyslu, dopravy a zemědělství, by ji spotřebovával asi 21 let, domácnostem by vystačila na 74 let. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

První výrobní blok byl k rozvodné síti připojen 21. prosince 2000. Od té doby dodal do sítě 45,57 miliardy kWh elektřiny. Na druhém bloku byla výroba zahájena 29. prosince 2002 a od 1. ledna 2003 vyrábí elektřinu oba bloky. Za tu dobu bylo ve druhém bloku vyrobeno 42,95 miliardy kWh elektrické energie.

Před pěti lety vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost společnosti ČEZ, která je provozovatelem elektrárny, podle atomového zákona povolení k provozu obou bloků. Do plného provozu tak byla uvedena 11. října 2004. V té době Jaderná elektrárna Temelín již téměř čtyři roky vyráběla elektřinu.

Letos elektrárna plánuje vyrobit 13,42 miliardy kilowatthodin elektřiny, dosud vyrobila 9,74 miliardy. Loni vyrobila 12,1 miliardy kWh. Během dalších let se má roční výroba postupně zvyšovat tak, aby od roku 2012 dodávala do sítě 15 miliard kWh elektřiny ročně.

Za posledních šest let provozu měla elektrárna okolo 200 poruch. Na poruchovost v elektrárně opakovaně poukazují čeští i rakouští odpůrci Temelína. Podle hornorakouské iniciativy Atomstopp tyto poruchy "vystavují obyvatelstvo atomovému riziku". Podle údajů vedení elektrárny ale Temelín patří, co se poruchovosti týče, ve srovnání s ostatními světovými elektrárnami k lepšímu průměru.

Jaderná elektrárna Temelína budila odpor již při výstavbě a protesty proti ní neutichly ani po jejím uvedení do plného provozu. I po jejím spuštění blokovali rakouští odpůrci jaderné energetiky hranice a otázka Temelína je stále živá i na rakouské politické scéně. Zatím naposledy vzbudily odpor hornorakouské vlády přípravy na rozšíření elektrárny o další dva bloky.

Letos v dubnu zrušili jihočeští zastupitelé usnesení z roku 2004, v kterém jejich předchůdci odmítli dostavbu jaderné elektrárny. Tím schválili výstavbu dalších dvou bloků. ČEZ za to s krajem podepsal Rámcovou smlouvu o desetileté spolupráci. V následujících deseti letech investuje v regionu čtyři miliardy korun. Peníze jsou určeny na opravy silnic a další investice související s výstavbou Temelína i na rozvoj regionu.

Podobnou dohodu uzavřel v květnu i s pěti obcemi v nejbližším okolí. V následujících deseti letech podpoří rozvoj těchto obcí 300 miliony korun Nejvíce peněz, 100 milionů korun, od ČEZ dostanou Týn nad Vltavou a Temelín. Dříteň obdrží 50 milionů, Všemyslice 40 milionů a Olešník deset milionů korun. Peníze obce čerpají už v letošním roce, většinou na opravy a výstavbu místních komunikací, kanalizací či opravy škol.

Obec Temelín si letos zažádala o odklad příspěvku na další rok, protože plánuje větší investici do rekonstrukce kanalizace a čistící stanice. V příštím roce by tedy měli dostat 20 milionů korun.

Výstavba elektrárny významně změnila tvář krajiny, muselo jí ustoupit i několik obcí, které zaplavila hněvkovická přehrada. Starostové okolních obcí se však shodují, že jejich obyvatelé se už s elektrárnou sžili a nic nenamítají ani proti její dostavbě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK