Členské státy EU budou nejspíš moci vykupovat mléčné kvóty

18.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. října (zpravodaj ČTK) - Členské státy zřejmě budou moci od producentů vykupovat kvóty na mléko. Opatření, které podle diplomatických zdrojů ČTK v pondělí přijmou ministři zemědělství má pomoci zvrátit krizi v mlékárenském průmyslu. Ta trvá již několik měsíců a zavinily jí nízké výkupní ceny mléka, které přivedly některé farmy na hranu existence.

Evropská unie v současnosti každému ze států pomocí kvót stanoví, kolik mohou jeho zemědělci za rok vyrobit mléka. Nyní se však každým rokem kvóty zvyšují až do roku 2015, kdy by měly být úplně zrušeny. Zemědělci však v současnosti nárůst kvót viní z propadu výkupních cen a již delší dobu usilují o jejich snížení. Členské státy tento krok dlouho odmítaly, ale Evropská komise nakonec našla řešení, které sice není snížením kvót, ale mohlo by trh částečně zbavit přebytečného mléka.

Brusel přišel se souborem opatření, o nichž budou v pondělí v Lucembursku hlasovat ministři financí a jehož základem je právě výkup kvót. Jednotlivé vlády budou moci od svých farmářů vykoupit za předem stanovenou cenu celou kvótu nebo jen její část. Farmář se pak vzdá úplně produkce mléka a nebo výrobu omezí, návdavkem získá od státu finanční prostředky. Státy budou s tímto opatřením podle informací ČTK souhlasit, přestože si řada z nich myslí, že výkup kvót současnou situaci neřeší.

To však není jediné opatření, které Evropská komise navrhuje. Brusel chce členské státy požádat o rozšíření svých pravomocí. Zatímco dosud museli všechny "záchranná" opatření, jako například prodloužení intervenčních nákupů či podpor soukromého skladování, schvalovat ministři zemědělství, příští by mělo stačit jen rozhodnutí EK. Celý proces rozhodování by se tak výrazně zrychlil. Odpadly by totiž zdlouhavé politické debaty, které často nekončí žádným výsledkem.

Otázkou ovšem zůstává, kde bude Evropská unie na dodatečnou podporu zemědělců brát peníze. Mimořádná tržní opatření, která mají pomoci mlékárenskému průmyslu, od začátku roku vyšla již na více než 600 milionů eur (zhruba 15,6 miliardy korun). Zhruba 21 států z celkových 27 chce podle agentury Reuters navrhnout navíc další pomoc ve výši 300 milionů eur (zhruba 7,75 miliardy korun), která má putovat přímo chovatelům dojnic. Otázkou zůstává, zda se tento požadavek ovšem podaří státům prosadit. Ministři nicméně budou opět pod tlakem tisíců demonstrujících farmářů, kteří by měli zablokovat celý Lucemburk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK