IS: Hodnota veřejných stavebních zakázek se snížila o třetinu

18.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Hodnota veřejných stavebních zakázek v Česku za 3. čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o třetinu na 39,4 miliardy korun. U dopravních staveb, které jsou motorem tuzemského stavebnictví, se hodnota zakázek zmenšila o 20 procent. V případě dlouhodobě klesajícího pozemního stavitelství hodnota zakázek stagnovala. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnost IS, kterou má ČTK k dispozici.

"Ve zbývajících měsících letošního roku s ohledem na situaci v rozpočtových zdrojích očekáváme poměrně výrazný meziroční pokles hodnoty zadaných veřejných zakázek, zejména u staveb dopravní infrastruktury," stojí v rozboru inženýrské firmy.

Počet veřejných zakázek se od července do září v rozporu s klesající hodnotou soutěží však zvýšil meziročně o více než desetinu. Přibližně o deset procent se snížily jen v oblasti zakázek na dopravní infrastruktury, v ostatních směrech výstavby počet zakázek meziročně rostl.

Pokles hodnoty veřejných stavebních zakázek za třetí kvartál ukazují statistiky i ve srovnání s letošním 2. čtvrtletím, a to o 20,5 procenta. Hodnota zakázek na dopravní infrastrukturu byla ve čtvrtletním srovnání nižší o 34,3 procenta. Růst téměř o pětinu naopak zaznamenala hodnota zakázek na pozemní stavby.

Celkový počet státních stavebních zakázek ale od července do září ve srovnání s druhým čtvrtletím vzrostl o 43 procent. V pozemním stavitelství se počet zakázek zvýšil o 41 procent, u inženýrských staveb o 45 procent. Nejslabší nárůst vykázaly zakázky na dopravní stavby, jejichž počet ve srovnání třetího a druhého čtvrtletí rostl o 27 procent.

Hodnota stavebních zakázek měst a obcí od začátku roku předstihla tendry vyhlášené státem. Stát od ledna do září zadal 697 zakázek v úhrnné hodnotě 60,2 miliardy korun, což je meziročně o 11 procent méně. Ze strany měst a obcí získali za stejné období stavaři 2244 zakázek v celkové hodnotě 62,7 miliardy korun, to je nárůst o 62,5 procenta.

Největšími zadavateli zakázek vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic, které od ledna do konce září 2009 zadalo 196 zakázek v hodnotě 30,1 miliardy korun. Následovala Správa železniční dopravní cesty, která zadala 19 zakázek v hodnotě 15,8 miliardy korun.

Z obcí a měst zadala největší objem tendrů od ledna do konce srpna Praha, a to 78 zakázek v hodnotě 4,5 miliardy korun. Druhý byl kraj Vysočina, který zadal 58 zakázek za 2,5 miliardy korun.

Největší objem veřejných stavebních zakázek získaly od ledna do září firmy z francouzské skupiny Vinci, do které v Česku patří například Eurovia CS (bývalá SSŽ), SMP CZ nebo Průmstav. Z toho 4,2 miliardy získaly samostatně, další zakázky v hodnotě 30 miliard korun vyhrály ve sdružení s dalšími firmami. Druhou nejúspěšnější firmou ve veřejných stavebních soutěžích byl Metrostav, třetí se umístila Skanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK