Stavební spoření na dítě má určitá omezení

20.09.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření patří mezi produkty, které je využíváno nejen k výhodnému spoření, ale i k získání výhodných úvěrů na bydlení. Ale co stavební spoření uzavřené na dítě?

Stavební spoření  může mít každý. To znamená, že stavební spoření může uzavřít i zákonný zástupce (většinou rodič) na dítě.  Pokud je toto stavební spoření uzavřeno pouze k účelu našetřit nějaké prostředky dítěti do budoucna, je to v současné době asi nejlepší řešení.

Ale stavební spoření není pouze a nemělo by ani být jen na spoření. Klienti by ho měli využívat i pro úvěry, které by jim měly pomoci ke kvalitnějšímu a lepšímu bydlení. A právě otázka, jak je možno nakládat se stavebním spořením založeným na dítě  zajímá našeho čtenáře, který položil dotaz na poradenství.finance.cz.

Otázka čtenáře:
"Pokud založím pro svého nezletilého syna stavební spoření, mohu s ním dále nakládat dle svého uvážení nebo existují nějaká omezení?"

Odpověď finančního poradce na tuto  otázku zní:
"Veškeré změny smlouvy musí  být podepsány za nezletilou osobu vždy zákonným zástupcem a v případě žádosti o úvěr musí být předložen souhlas opatrovnického soudu."

To je stručná odpověď poradce. Pokud tedy uzavíráte stavební spoření na dítě pouze za účelem spoření, dá se říci, že o smlouvě rozhodujete jako o vlastní. Můžete provádět veškeré změny a smlouvu také vypovědět. Je na vašem uvážení co s penězi uděláte. To vše ovšem můžete pouze do 18 let dítěte. Od plnoletosti již se smlouvou nakládá jen "dítě" podle vlastního uvážení.
Jiná situace je pokud byste uzavřeli stavební spoření na dítě a chtěli z této smlouvy čerpat úvěr. Poradce ve své odpovědi říká, že budete potřebovat souhlas opatrovnického soudu. Je celkem logické, že dítě by se nemělo zadlužovat a právě proto stavební spořitelny  vyžadují, aby jim opatrovnický soud k tomuto zadlužení vydal souhlas a tím vlastně řekl, že je to v zájmu dítěte. Určitě jednodušší je nepočítat s úvěrem na dítě a opravdu uzavírat stavební spoření pro děti pouze na spoření.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ