Nástup zimy způsobil klientům pojišťoven škody za desítky milionů

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Rychlý nástup zimy, který koncem minulého týdne zasáhl především severní část republiky, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za celkem několik desítek milionů Kč. Většina škod je na vozidlech, část z nich společnosti evidují i v rámci pojištění domácností a staveb. Objevily se i v říjnu zcela výjimečné škody způsobené tíhou sněhu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami,

České pojišťovně už lidé oznámili kvůli sněhu a vichřici z minulého týdne přes 2500 případů. "Jenom během dnešního dopoledne nám nové pojistné události oznámilo 1103 motoristů a 228 majitelů domů, chat a chalup," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Nejvíce škod způsobila tíha sněhu (112), vichřice (91) a pády stromu (85). Předběžné odhady škod činí podle něj desítky milionů korun.

Kooperativa eviduje v pojištění majetku zhruba 150 škod, které celkem převyšují pět milionů Kč. V pojištění vozidel má pojišťovna hlášeno o několik stovek pojistných událostí více než v běžných říjnových dnech. "Důvodu vzniku řady z nich se dá přičíst letnímu obutí pneumatik," podotkl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

UNIQA v zákaznickém centru žádné extrémní výkyvy počtu volajících poškozených klientů neregistruje. "Máme řádově desítky hlášení, týkající se převážně majetkových škod. U aut jde jak o škody padajícími stromy, tak zvýšenou nehodovost, a několik úrazů následkem podklouznutí," upozornila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Výkyv proti běžnému "klidnému" pracovnímu dnu byl podle ní v pátek asi dvacet procent a dnes zhruba 15 procent.

Také ČSOB Pojišťovna eviduje především menší škody u vozidel způsobené dopravními nehodami. "Zajímavé však je, že evidujeme několik škod, kdy došlo k poškození majetku vlivem tíhy sněhu," uvedl mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda. Šlo podle něj především o poškození střechy či okapů.

Kalamita, která v uplynulých dnech zasáhla tisíce lidí v celé zemi, již ustoupila. Téměř všude se podařilo obnovit dodávky elektřiny, ČEZ dnes odvolal i poslední kalamitní stavy na Liberecku a Jablonecku. Škody se ale vyšplhají do desítek milionů korun. Ve čtvrtek a v pátek kvůli silnému sněžení a větru hlavně na severu a severovýchodě země přibývalo také neprůjezdných silnic a železničních tratí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK