VERZE 2-Nezaměstnanost v USA v říjnu nejvýš za 26,5 roku

06.11.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Míra nezaměstnanosti stoupla na 10,2 pct, nejvýš od...

...1983

* Zaměstnavatelé zrušili minulý měsíc 190.000 míst

* Analytici čekali 9,9 pct, úbytek 175.000 míst

(přidává komentáře ekonomů, souvislosti)

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v říjnu nečekaně vyskočila na 10,2 procenta, a poprvé za 26,5 roku prolomila politicky citlivou dvojcifernou hranici, ačkoli tempo rušení pracovních míst se opět zpomalilo.

Američtí zaměstnavatelé v říjnu zrušili 190.000 pracovních míst, zatímco trh očekával zrušení pouze 175.000 míst, ukázaly v pátek údaje ministerstva práce. Ekonomové čekali nárůst míry nezaměstnanosti na 9,9 procenta z 9,8 procenta v září.

Vláda revidovala počet zrušených míst za srpen a září, a údaj tak ukázal pokles o 91.000 nižší oproti dřívějším hodnotám.

Americké akciové futures na data reagovaly poklesem do záporného teritoria, zatímco vládní dluhopisy posilovaly.

"Míra nezaměstnanosti 10,2 procenta je problematická, protože do Washingtonu vysílá varovný signál. Washington bude hledat všechny možnosti, jak posílit podporu ekonomiky," uvedl Tom Sowanick, spoluprezident a hlavní investiční analytik Omnivest Group.

Prezident Barack Obama prohlásil vytváření pracovních míst za prioritu číslo jedna, ovšem míru dalších opatření na povzbuzení ekonomiky omezují rekordní rozpočtové deficity.

Vzrůstající nezaměstnanost by mohla představovat problém pro demokraty, kteří budou ve volbách v listopadu 2010 obhajovat většinu v Kongresu. Republikáni tento týden ve dvou státech odstavili demokraty od vlády, když slabá ekonomika hrála v politickém souboji klíčovou roli.

Trh práce je bedlivě sledován kvůli signálům, zda se ekonomické oživení, jež započalo ve třetím kvartále, může udržet i bez vládní podpory.

HOSPODÁŘSTVÍ SE ZOTAVUJE, ALE TRH PRÁCE ZAOSTÁVÁ

Ekonomika v období od července do září rostla tempem 3,5 procenta, a pravděpodobně tak ukončila nejbolestnější recesi za posledních 70 let.

Pomalý vývoj na trhu práce a slabý růst mezd naznačují, že inflace se v dohledné době nevymkne z kontroly, což dává americké centrální bance (Fed) prostor pro zachování prorůstové měnové politiky.

"Nevím, jak by k čertu Fed mohl ospravedlnit utažení měnové politiky při míře nezaměstnanosti přes 10 procent, ledaže by nám hrozilo bezprostřední nebezpečí inflace, které tu na základě všeho, co vidím, není," řekl Keith Hembre, hlavní ekonom ze společnosti First American Funds.

Širší měřítko nečinnosti na trhu práce, které zahrnuje jak oficiálně nezaměstnané, tak ty, kteří práci sice chtějí, ale přestali ji hledat, dosáhlo rekordního maxima 17,5 procenta.

Průzkum ministerstva práce mezi domácnostmi ukázal, že lidé v říjnu přišli o 589.000 pracovních míst, a právě toto číslo vedlo k prudkému nárůstu míry nezaměstnanosti. Podle rozsáhlejšího průzkumu mezi zaměstnavateli však bylo zrušeno mnohem méně míst.

Ekonomové obecně považují průzkum mezi zaměstnavateli za důvěryhodnější měřítko stavu trhu práce. Někteří však namítají, že průzkum podle domácností může být lepším ukazatelem v době, kdy se ekonomika vymaňuje z recese.

Fed ve středu ponechal úrokové sazby poblíž nulové úrovně a uvedl, že je bude mimořádně nízko držet tak dlouho, dokud budou převažovat varovné signály příliš pomalého ekonomického růstu a nedostatečné inflace.

"Fed ještě nechá sazby nízko a je málo pravděpodobné, že dá konkrétní odpověď ohledně toho, kdy a jak ukončí kvantitativní uvolňování," uvedl Joseph Trevisani, hlavní analytik trhu z FX Solution.

Počet pracovních míst klesl již dvaadvacátý měsíc v řadě, a od začátku recese v prosinci 2007 jich tak americká ekonomika smazala 7,3 milionu, uvedlo ministerstvo.

Nicméně tempo rušení pracovních míst se prudce zbrzdilo v porovnání se začátkem letošního roku, kdy jich v lednu zaměstnavatelé zrušili téměř tři čtvrtě milionu.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK