Bohemia Sekt chce letos prodat jako loni 11 milionů lahví sektů

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Starý Plzenec (Plzeňsko) 11. listopadu (ČTK) - Největší český výrobce vína, Bohemia Sekt, chce letos prodat 11 milionů lahví sektů, stejně jako v roce 2008, ale o 500.000 méně něž předloni. Rozhodne ale tradičně prosinec, kdy firma plánuje prodat tři až čtyři miliony lahví, z nichž přes 90 procent "odšpuntují" Češi na Silvestra. Dosavadní prodeje jsou stejné jako loni, řekl dnes ČTK marketingový ředitel Martin Fousek.

"Pokud bude sezóna jako loni, tak letošní rok můžeme hodnotit jako úspěšný," dodal. Podle Fouska si loni lidé, přestože začínala krize, Vánoce užili, a proto není důvod, aby to nebylo stejné letos.

Všeobecný pokles v restauracích a barech, který v rozmezí 30 až 40 procent hlásí všichni výrobci alkoholických nápojů včetně piva, by měl být podle Fouska kompenzován tím, že Češi více nakupují v maloobchodě a pijí doma ve skupinách, s rodinou nebo sami, což se projeví hlavně na Vánoce a na konci roku, kdy je tradičně domácí spotřeba rozhodující. "Máme data ze společnosti Data Servis, podle níž se propad sektů pohybuje mezi devíti až deseti procenty a nekopíruje tedy pokles celkové gastronomie," dodal Fousek. Bohemia Sekt uplatní v gastronomii asi čtvrtinu celkového prodeje. Odhad je ale podle ředitele velmi hrubý, protože u velkoobchodníků firma nevidí, zda prodají produkty do restaurací nebo nezávislým obchodům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK