Stávka v pražské MHD se přiblížila

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Odboráři pražského dopravního podniku (DPP) dnes na večerní tiskové konferenci opětovně vyzvali primátora Pavla Béma a krizový štáb magistrátu ke splnění jejich podmínek a k dalšímu jednání. To by mělo proběhnout ve čtvrtek od 10:00 na půdě Dopravního podniku, a pokud nebudou požadavky odborářů splněny, vyhlásí odbory DPP časově neomezenou stávku. Na TK v 18:00 to řekl jeden z odborových vůdců Josef Buryánek.

Odboráři dnes v poledne odmítli s krizovým štábem magistrátu jednat, protože od města dosud nedostali stanovisko k požadavkům, které předložili v pondělí, a zhruba po půlhodině jednání opustili. Na odpověď měli původně čekat do dnešních 24:00 a pak měli začít jednat o vyhlášení stávky.

"Dnes po půlnoci o vyhlášení stávky určitě nerozhodneme, počkáme na jednání ve čtvrtek ráno a podle toho se zařídíme," upřesnil Buryánek.

Podle serveru Lidovky.cz se ale odboroví předáci již údajně dohodli na konkrétním termínu stávky. "Stále ho sice odmítají prozradit, je ale zřejmé, že totální kolaps bude hlavní město čekat až v polovině příštího týdne. Pravděpodobně půjde o středu," píše server. Podle informací televize Nova má stávka údajně začít ve 04:00 a pak mezi osmou a devátou hodinou by se blokádou příjezdových komunikací do hlavního města měli připojit i zemědělci. Konkrétní den se ale Nově také nepodařilo zjistit.

"Měli jsme jasná stanoviska je dvěma bodům, k dalším návrhy řešení," uvedl po poledním krátkém jednání ředitel DPP Martin Dvořák. Dodal, že stále doufá, že se obě strany dohodnou. Na jednání byli přizváni také zástupci společnosti Deloitte, která hospodaření podniku prověřuje. Prostor ale nedostali.

Zástupci odborových organizací svůj odchod zdůvodňovali také tím, že na jednání nepřišel pražský primátor Pavel Bém (ODS). Dvořák ale uvedl, že bylo domluvené, že primátor se dnešního zasedání nezúčastní a zastane jej radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Odboráře přišla podpořit asi stovka jejich spolupracovníků, která se namačkala do zasedací místnosti. Naopak proti chystané stávce se na vrátnici DPP před jednáním demonstrativně připoutal k turniketům publicista Jiří X. Doležal.

Podle neoficiálních informací bude těžké splnit požadavky odborářů, které se týkají outsourcingu a propouštění. Rada města sice v úterý odložila jednání o převedení údržby modernizovaných vozů metra na společnost Škoda Transportation, se schválením projektu ale počítá v následujících týdnech. Nejisté je také odstoupení ředitele pro transformaci Radka Novotného a ukončení spolupráce s firmou BNV Consulting, která má na starosti audity. "Chtěl bych dokončit práci, kterou mám rozpracovanou. Město přeci požaduje, aby podnik šetřil," řekl dnes novinářům Novotný, který je zároveň jednatelem BNV Consulting.

Odbory žádají kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvají také na zastavení plánovaného propouštění a chtějí, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy.

Rada města v úterý schválila uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik, to ale odboráři považují za nedostatečné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK