Kuchyně: Moderní prvek - kuchyňský ostrůvek (6.díl)

07.10.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Rozměrnější kuchyně lze s výhodou doplnit tak zvaným středovým ostrůvkem.

Jedná se o část kuchyňské linky situovanou volně v prostoru, pohledově exponovanou ze všech čtyř stran a využívanou zpravidla pro varné či mycí centrum, případně pouze pro pracovní plochu. Její velikost zpravidla vychází z její funkce a ovlivňuje ji eventuální kombinace se stolováním, barovým či odkladním pultem.

Minimální velikost ostrůvku pro varnou desku je 80 x 120 cm: vychází z rozměru varné desky 60 x 60 cm zvětšené vpředu a vzadu o 10 cm a oboustranně o odkladní plochu šířky 30 cm po obou stranách. U značně rozlehlých kuchyní se jedná o řešení nejvýhodnější, protože nadměrná délka ramen v kuchyni typu "L" nebo "U" vede k překročení součtu délek stran pracovního trojúhelníku a tím k neefektivnímu provozu.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

 

Autor článku

Veronika Kopová

Články ze sekce: BYDLENÍ