Speciál O OBORECH: Meteorologie a klimatologie

22.11.2009 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Větru, dešti neporučíš, praví jedno známé pořekadlo. I když i to se dnes někteří vědci a politici snaží změnit, pravdou je, že příroda si do své vlády příliš mluvit nenechá. Člověk se tak alespoň učí počasí předpovídat, analyzovat a pokud možno ho i maximálně využívat. Nejen na tyto, ale i na mnohé další oblasti studia počasí a klimatu se zaměřují také některé obory na našich vysokých školách.

Náplň studia
Studijní obory zaměřené na studium počasí a klimatu najdete na našich školách zpravidla pod hlavičkou meteorologie a klimatologie. Středem jejich zájmu jsou zejména hydrodynamické a termodynamické procesy v atmosféře, ale věnují se i dalším blízkým oborům, především fyzikálního charakteru (například atmosférická optika, akustika a elektřina, záření v atmosféře, fyzika oblaků a srážek apod.).
Další větev vzdělávání v tomto oboru pak směřuje k výuce nejrůznějších statistických a výpočetních metod a jejich uplatnění v prognostické a analytické praxi.
Opomenuta ovšem není ani ekologie, zejména pak problematika znečištění ovzduší a vlivů lidské činnosti na zemskou atmosféru, klimatické změny, působení stratosférického i přízemního ozonu atd.
Znalost meteorologických a klimatických jevů lze však dobře uplatnit také v rámci vojenství. Je si toho vědoma také Univerzita obrany (UO), která této oblasti věnovala samostatný bakalářský obor nazvaný Vojenská geografie a meteorologie. Cílem takového oboru je vybavit posluchače znalostmi o metodách sběru, zpracování a analýzy geografických a meteorologických jevů a naučit je získané informace následně správně prezentovat. To vše v kontextu využívaných postupů při geografickém a meteorologickém zabezpečení ozbrojených sil ČR.

Předměty
V rámci studia oboru Meteorologie a klimatologie na Matematicko-fyzikální fakultě UK se můžete setkat například s takovými předměty, jako je Dynamická meteorologie, Dynamika atmosféry, Synoptická meteorologie, Metody zpracování fyzikálních měření, Meteorologické přístroje a pozorovací metody, Všeobecná klimatologie apod. V prezentaci oboru Vojenská geografie a meteorologie na UO pak lze najít mimo jiné Vojenskou geografii a ekologii, Geografické a meteorologické zabezpečení, Klimatologii, Leteckou meteorologii a mnoho dalších.

Profil absolventa
Častým cílovištěm absolventů oborů zaměřených na klimatologii a meteorologii bývají součásti Akademie věd ČR a další výzkumné ústavy, ale uplatňují se například i v Českém hydrometeorologickém ústavu, na vysokoškolských pracovištích a také v řadě odvětví národního hospodářství ovlivňovaných atmosférickými procesy (doprava, energetika, zemědělství atd). Absolventi oboru Vojenská geografie a meteorologie na UO se mohou uplatnit na odborných i manažerských pozicích, na kterých mohou využít své znalosti o správném poskytování geografických a hydrometeorologických informací a služeb vedoucích k zabezpečení potřeb obrany teritoria a zájmů ČR.

Kde lze obor studovat

  • UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE
    Matematicko-fyzikální fakulta
    Studijní program: Fyzika
    Studijní obor: Meteorologie a klimatologie (pouze Mgr. navazující)
    Web: www.mff.cuni.cz

  • UNIVERZITA OBRANY V BRNĚ
    Studijní program: Vojenské technologie
    Studijní obor: Vojenská geografie a meteorologie (Bc. a Mgr. navazující)
    Web: vportalx.unob.cz

    Předměty zaměřené na meteorologii a klimatologii lze studovat také například na:

  • UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
    Přírodovědecká fakulta
    Katedra geografie
    Studijní obory: Geografie-geoinformatika, Ochrana a tvorba životního prostředí, Systematická biologie a ekologie (vše pouze Bc.)
    Web: geography.upol.cz

  • ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
    Fakulta dopravní
    Ústav letecké dopravy
    Studijní obory: Profesionální pilot (pouze Bc.)
    Web: uld.fd.cvut.cz

  • ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE
    Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    Katedra agroekologie a biometeorologie
    Technická fakulta
    Katedra vozidel a pozemní dopravy
    Web: meteorologie: wp.czu.cz, klimatologie: wp.czu.cz


    Zdroj: webové stránky zmíněných univerzit

    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Černá