Pojištění příjmů příležitost nejen pro OSVČ

11.10.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Nemoc nebo úraz … nikdo nemůže říci, že se ho to netýká, nikdo neví, co ho může potkat.  A co potom? Jsme v pracovní neschopnosti a  odkázáni na nemocenskou od státu. Nemocenská není příliš vysoká…


… a představa, že díky pracovní neschopnosti přijdeme o příjmy ze zaměstnání nebo podnikání a budeme odkázáni pouze na ni, může být zvláště pro ty s vyššími příjmy děsivá.

Pro ty, kteří se již nechtějí spoléhat pouze na  dávky od státu je tu alternativa a to tzv. pojištění nemoci (soukromé zdravotní pojištění).  Pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti poskytuje osm pojišťoven (dle seznamu ČAP: stav červen 2002). Pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti se vztahuje na úraz i nemoc.

Výše dávky se stanovuje buď jako pevná, tzn. pojišťovna stanoví maximální denní dávku, při které nezkoumá příjem klienta. Pokud se tato částka zdá klientovi nízká má možnost se pojistit i na vyšší, ale potom je třeba, aby výše dávky odpovídala jeho příjmu, případě prokazatelným nákladům u OSVČ. Tímto je tedy vyloučena možnost, že se někdo s nízkým příjmem pojistí na vysokou denní dávku a bude předstírat nemoc.

Dále je třeba zdůraznit, že pojišťovny poskytují dávky až od zvoleného dne (např. od 8.,15., 22., 29., 36. dne), nemocenskou dostává nemocný od prvního dne. Čím je dávka poskytovaná dříve, tím je placené pojistné dražší. Toto pojištění má klienta zajistit především v případě dlouhodobější nemoci nebo úrazu. Asi Vás neohrozí týdenní chřipka, ale pokud budete muset zůstat v nemocnici dva nebo tři měsíce, může se Vaše rodina nebo podnikání dostat do finančních problémů.  Proto je vhodné uzavřít toto pojištění od pozdějšího dne plnění (je to levnější) a počítat  s tím, že je to zajištění opravdu pro nenadálé okolnosti.

Toto pojištění si mohou sjednat jak zaměstnanci, tak i OSVČ.

Pro zaměstnance je toto pojištění vhodné zvláště pokud mají vyšší příjmy. Nemocenská je dávka, která je omezena, tzn. že pokud vyděláváte zhruba 18 tisíc hrubého měsíčně získáte maximální nemocenskou (za měsíc- 30 dní - pracovní neschopnosti je to 12 222 Kč - 303 Kč/den za první tři dny  a  419 Kč /den za další dny). Pokud je Váš měsíční příjem vyšší i tak dostanete maximálně tuto částku. Je tedy jistě vhodné zvážit uzavření pojištění, které doplní nemocenskou a vy tak získáte stejné peníze jako byste pracovali. V případě dlouhodobější nemoci se tak vyhnete problémům, že Vaše rodina bude bez příjmu, na který je zvyklá a přijde o svůj životní standard. Navíc je rodinný rozpočet zatížen spoustou plateb, které se měsíčně opakují a mohou dosahovat i několika tisíc měsíčně např. splátky hypotéky.

Pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti není vhodné pouze pro zaměstnance s vyššími příjmy, ale také pro OSVČ.

Osoby samostatně výdělečně činné
se nemusí účastnit nemocenského pojištění. Naopak se mohou rozhodnout, zda si budou platit pojistné na "státní" nemocenskou (musí být ale zároveň přihlášeny k důchodovému pojištění) nebo ne. Minimální výše měsíčního pojistného na nemocenské pojištění pro rok 2002 je 79 Kč, což je 4,4% z minimálního měsíčního vyměřovacího základu (1775 Kč). Roční vyměřovací základ pro odvod pojistného si OSVČ určuje sama. Nejnižší vyměřovací základ se stanoví jako 35% příjmů po odpočtu výdajů ze samostatné výdělečné činnosti dosažených v kalendářním roce. Naopak maximální měsíční vyměřovací základ je 40 500 Kč.

Stejně jako u zaměstnanců, tak i u OSVČ je nemocenská omezena. OSVČ tak může získat maximální měsíční nemocenskou ve stejné výši jako zaměstnanec. Zaměstnanec si ze zákona musí na nemocenskou platit. OSVČ nemusí a proto pro ni může být výhodnější uzavřít si  pojištění u soukromé pojišťovny a to s plněním od pozdějšího dne pro případ nějakého dlouhodobějšího onemocnění. Většina podnikajících osob "nemá čas marodit" a kratší nemoci stejně přechází.

A pro OSVČ tu máme ještě jeden tip:
Pokud se rozhodne OSVČ neúčastnit se státního systému nemocenského pojištění a na místo toho se pojistí u soukromé pojišťovny, tak podle §24 odst. 2 f  zákona o daních z příjmů je zaplacené pojistné denní dávky při pracovní neschopnosti daňově odečitatelnou položkou a to až do výše pojistného na zákonné nemocenské pojištění, které by platila.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ