Komoditní indexy? Zajímavá investiční alternativa...

27.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Komodity mohou být vhodné nejen pro agresivní obchodníky. Stačí si vybrat ty nejstabilnější z nich, nebo využít nabídky komoditních indexů.

V dnešní nejisté době ani nejlepší analytici a stratégové nedají ruku do ohně za směr dalšího vývoje světové ekonomiky. S jednotlivými finančními instrumenty je to pak ještě náročnější. Komodity lákají svoji „uchopitelností“, protože na rozdíl od ostatních finančních nástrojů si je lze docela dobře představit.  Představují variantu zhodnocování peněz, která může být výnosnější, než obchodování akcií či podílových fondů. Nevýhodou je ovšem vyšší volatilita, vzestupy i pády o desítky procent ročně nemusejí být výjimkou. Komodity však můžou být vhodné nejen pro agresivní obchodníky. Stačí si vybrat ty nejstabilnější z nich, nebo využít nabídky komoditních indexů.


Indexy


Komoditní indexy si lze představit jako souhrnné finanční instrumenty, jejíž cenu ovlivňují všechny zahrnuté komodity podle dané váhy a jejich cena je počítána na základě aktuálních pohybů všech instrumentů v portfoliu. Pro mnohé obchodníky slouží tyto indexy jako benchmark vývoje komoditního trhu. Výhoda indexů spočítá v tom v tom, že jednotlivé instrumenty rozkládají riziko. Proto je obchodování indexů bezpečnější. Nevýhodou indexů je určité omezení ziskového potenciálu, které jde ruku v ruce se sníženým rizikem. Obchodník si navíc nemůže navolit směs jednotlivých komodit a jejich váhy v indexu. Nejznámější komoditní indexy CRB Reuters/Jefferies a S&P GSCI se obchodují na amerických burzách. Podíváme se teď na jejich složení a srovnáme si výkonnost obou indexů.


CRB Reuters/Jefferies


Tento komoditní index byl uveden na trh v roce 1957 a patříSložení indexů podle skupin komodit: Portfolio indexu CRB Reuters/Jefferies mezi nejstarší na světě. Průměrně každých pět let se mění složení komodit a jejich váhy v indexu tak, aby odpovídal aktuálnímu vývoji ekonomiky. V současné době zahrnuje 19 komodit rozdělených do čtyř skupin, přičemž největší váhu mají energie a zemědělské plodiny. Dále jsou v indexu zastoupeny průmyslové kovy, drahé kovy a hospodářská zvířata.  Na čele vystupuje ropa s 23 % vahou v indexu, zbytek komodit se na výkonech indexu podílí od 1 % do 6 % podle skupiny.


S&P GSCI


Tento index byl vyvinut společností Goldman SachsSložení indexů podle skupin komodit: Portfolio indexu S&P GSCI v roce 1991. V roce 2007 byl prodán společnosti Standard & Poors. Zahrnuje celkem 24 komodit s různými vahami v indexu. Největší váhu mají s přehledem energie. V součtu znamená ropa, topný olej a plyn dohromady 70 % celkové váhy indexu. Drahé kovy, průmyslové kovy, obiloviny a zemědělská zvířata tvoří zbývajících 30 %.


Srovnání


Na historickém grafu vidíme, že indexy měly v minulosti obdobný průběh a nelze jednoznačně určit, který z indexů je dlouhodobě úspěšnější.
 
Graf:  Srovnání výkonnosti komoditních indexů (CRB R/J – modrý, S&PGSCI – červený) od počátku devadesátých let

Srovnání výkonnosti komoditních indexů


Největší rozdíl v portfoliích indexů je váha ropy, která je ve S&P GSCI více než dvojnásobná. Ropa stojí za letošním výnosem indexu S&P GSCI, který je ve srovnání s CRB R/J o 20 % vyšší a kromě července a září měl všechny měsíce v roce 2009 úspěšnější.
 
Tabulka: Výkonnost porovnávaných komoditních indexů v letošním roce

leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen Celkem 1-10/2009
CRB R/J -4,0 -4,0 4,2 0,9 13,8 -1,2 3,0 -1,5 2,3 4,2 17,7
S&P GSCI -3,7 0,0 6,6 2,0 21,1 1,6 1,6 -0,8 2,0 7,3 37,7


Naopak index CRB R/J letos srážejí zemědělské plodiny, které nedosahují výnosů ostatních komodit. Ze složení portfolií je zřetelné, že CRB R/J index je konzervativnější a to zejména díky nižšímu podílu energií, které mají tendenci výrazně fluktuovat v závislosti na hospodářském cyklu.


Jak obchodovat komoditní indexy?


Futures kontrakty jsou základním instrumentem, se kterým lze komoditní indexy obchodovat. S&P GSCI se obchoduje v Chicagu a CRB R/J na newyorském NYMEXu. Pro začátečníky jsou však snazší způsoby, jak se podílet na cenových změnách těchto indexů. Řešením jsou mimoburzovní derivátové CFD kontrakty, ETF fondy nebo podílové fondy, které jsou na indexy stoprocentně navázány. Jejich velkou výhodou je potřeba nižšího počátečního kapitálu, než v případě obchodování futures. U podílových fondů však nejde spekulovat na pokles a proto je lze doporučit pouze dlouhodobým pasivním investorům. CFD kontrakty či ETF fondy se tak zdají být rozumným kompromisem pro obchodníky s nižším kapitálem, kteří si chtějí své investice aktivně spravovat.


Zhodnocení


Komoditní indexy představují dobrou investiční příležitost a nabízejí se jako bezpečnější alternativa k jednotlivým komoditám. Jejich obchodování však nelze považovat za konzervativní strategii a opatrnost je stále na místě. Na druhou stranu komodity v letošním roce předvádějí spanilou jízdu a komoditní indexy nabízejí způsob, jak se na jejich růstu podílet. Na místě je ovšem otázka, zda komodity už nevyčerpaly svůj dosavadní růstový potenciál. Na to si už však musí každý investor odpovědět sám.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE