Pražská burza na začátku týdne posílila o půl procenta

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Většina akcií na pražské burze na počátku nového týdne posílila. Hlavní index PX za velmi nízkého objemu obchodů přidal 0,45 procenta na 1116,5 bodu. Dařilo se zejména Komerční bance, vyplývá z informací burzy.

Komerční banka si připsala bezmála 2,5 procenta na 3800 Kč, podobně zisková byla také síť autobazarů AAA Auto. Její akcie posílily o 2,57 procenta na 14 korun. Bezmála dvouprocentní zisk na 317 korun si připsal také developer ECM.

Naopak druhý developer Orco o 2,37 procenta oslabil a uzavřel na 186 korunách. V červených číslech se ocitly také rakouská Erste Bank, pojišťovací skupina VIG a tabáková Philip Morris.

Na akciových burzách dnes podle analytiků především v dopoledních hodinách doznívalo negativní překvapení z konce minulého týdne v podobě dluhových problémů arabského emirátu Dubaj. Nejvíce se to projevilo na bankovních titulech.

"Lépe se dařilo pražské burze a to mimo jiné i proto, že banky obchodované na našem trhu nemají podle agentury Reuters žádnou významnou expozici vůči Dubaji," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Akcie dále podpořila i makroekonomická data z USA, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK